Pentru parcurgerea în condiții de siguranță a perioadei Sfintele Sărbători Pascale, peste 150 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș vor fi zilnic la datorie pentru asigurarea măsurilor de protecție și intervenția promptă în cazul producerii unor situații de urgență.
În contextul manifestărilor religioase prilejuite de sărbătorirea Paștelui, ocazie cu care se preconizează un aflux mare de persoane în lăcașurile de cult, inspectorii de prevenire ai ISU Maramureș au desfășurat, încă de la începutul lunii curente, activități de verificare și control pe linia prevenirii situațiilor de urgență la aceste unități.
Cu acest prilej au fost realizate și activități de informare preventivă referitoare la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor și la adoptarea unui comportament adecvat în cazul producerii unor situații de urgență. De asemenea, personalul clerical a fost instruit cu privire la modul de utilizare a stingătoarelor, cât și la modalitatea de coordonare a evacuării enoriașilor.
Acțiunile de îndrumare și control din această perioadă vizează, totodată, și construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor, unități de cazare, obiective și operatori economici ce desfășoară activități în zonele turistice din județ și cele cu afluență mare de persoane. În noaptea de Înviere, pompierii militari vor fi la datorie, asigurând măsurile specifice prevenirii incendiilor în apropierea lăcașurilor de cult unde se înregistrează un număr mare de participanți la slujbele religioase, cum ar fi Mănăstirea Bârsana, Mănăstirea Rohia, sau Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare.
Scopul acțiunilor întreprinse vizează creșterea măsurilor active de prevenire și preîntâmpinare a unor situații de urgență, cât și asigurarea unui timp de răspuns cât mai scurt în cazul producerii unor evenimente și sprijinirea comunității prin prezența activă și vizibilă.
Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, recomandăm cetățenilor să nu blocheze cu autoturismele căile de acces pentru autospecialele de intervenție, să utilizeze cu atenție lumânările, să nu le amplaseze în apropierea materialelor ușor inflamabile, iar după încheierea slujbei religioase să nu lase lumânările și candelele aprinse și nesupravegheate.
În lăcașurile de cult, ușile de acces se vor menține în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul manifestărilor religioase. În condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă ca acestea să fie organizate în aer liber. Pompierii maramureșeni vă urează sărbători liniștite!