Pe urmele vechiului imperiu

6 minute de citit
- Publicitate -

În cimitirul din Coltău, la mormântul GROFULUI SANDOR TELEKI, personaj fabulos al revoluţiilor secolului nouăsprezece, printre altele căpitan al lui Garibaldi, prieten al lui Victor Hugo cu care a împărţit ani buni de exil pe insula Jersey (la castelu-i din Coltău sunt câteva desene care poartă semnatură prozatorului francez, chiar şi un portret de-al Grofului), prieten cu Petofi şi cu toată scriitorimea maghiara progresistă, la castelul din Coltău venea Franz Liszt şi susţinea concerte pentru amici etc. (Marian Ilea)

Comuna Coltău, împreună cu satul aparţinător Cătălina, este aşezată în partea sud-vestică a judeţului Maramureş. Datorită istoriei sale bogate, Coltăul se mândreşte cu multe locuri celebre, demne de vizitat, printre care amintim: Castelul-muzeu Teleki Sandor, Parcul muzeului cu grupul statuar Petofi Sandor- Szendrey Julia, bustul contelui Teleki, Masa de piatră şi cornul  din epocă, Biserica Reformată, Monumentul ostaşilor dispăruţi în cele două războaie mondiale etc.

Istoricul aşezării

Prima atestare scrisă a aşezării datează din anul 1405 într-un document al mănăstirii din Lelesz. În ceea ce priveşte denumirea satului există mai multe păreri. Unii cred că denumirea derivă din cuvântul „kohó”, care înseamnă „cuptor”, satul fiind fondat de cărbunari. Acest lucru se demonstrează prin existenţa gropilor cu urme de cărbune prezente şi la ora actuală în hotarul satului. Alţii cred că denumirea vine din cuvântul „kalota” care desemnează o proeminenţă de rocă, sau din numele de localitate de origine slavă Koltov, respectiv din numele de familie Kolta.

Cine a fost Teleki Sandor?

Teleki Sandor s-a născut în 27 ianuarie 1821 într-o familie nobilă şi s-a stins din viaţă în 18 mai 1892. Din dorinţa de a se stabili într-un loc, datorită spiritului neastâmpărat şi călătoriilor pe care le făcea în întreaga Europă, părinţii i-au încredinţat lui Teleki Sándor administrarea moşiei din Coltău. Astfel, a devenit tânărul de 25 de ani, proprietarul unui castel singuratic. Dar Teleki Sándor  nu s-a născut ca să trăiască viaţa moşierilor de provincie. Castelul bătrân s-a umplut repede cu viaţă, prieteni, colegi de luptă, artişti din ţară şi sosiţi de pe teritoriul Europei. Cea mai lungă şedere a prietenului său, poetul Petofi Sandor, pe teritoriul Coltăului, a fost între 9 septembrie şi 20 octombrie 1847, când acesta şi-a petrecut luna de miere cu soţia sa. Aceste zile au fost cele mai frumoase din viaţa poetului, perioada în care a dăruit literaturii maghiare cele mai frumoase poezii de dragoste.

Castelul Teleki Sandor

Castelul Teleki a fost construit între anii 1740-1760 de către Contele Teleki Sandor. Acesta reprezintă un important punct de atracţie turistică pentru numeroşi turişti care vizitează pitoreasca zonă a Maramureşului. Faima sa este dată în primul rând de faptul că aici poetul Petofi Sandot şi-a petrecut luna de miere unul dintre cei mai importanţi poeţi maghiari şi revoluţionari din anul 1848. Poetul nu este singura personalitate care a fost invitată la castel, renumitul compozitor Franz Liszt petrecându-şi câteva zile aici. Castelul dispune de un muzeu unde se găsesc manuscrise, mobilier de epocă şi obiecte ce au aparţinut contelui Teleki, precum şi camera memorială Petofi Sandor. Fiecare sală are un aspect specific: camera nord estică se leagă de luna de miere, sală mare de artă literară, sala Teleki evocă soldaţii glorioşi din anul 1848, sala Jókai ne aminteşte de timpuri post-revoluţionare, de călătoriile autorului de renume în Coltău. Partea sud-estică a castelului este dedicată sălii Teleki Blanka.

Camera memorială a contelui

În cadrul Muzeului Teleki este amenajată o cameră specială, dedicată marelui scriitor Petofi Sandor şi nevestei sale, Julia Szendrey, unde poate fi văzut chiar şi patul nupţial al celor doi. Camera în care a locuit perechea Petofi, se află în partea nord-vestică a castelului. Aceasta a fost locul unde cei doi amorezi şi-au petrecut cel mai mult timp, admirând frumoasa panoramă spre munţii maramureşeni. În prezent, Castelul Teleki este deschis, fiind vizitat anual de mii de maghiari, pasionaţi ai poeziei lui Petofi Sandor, care doresc să viziteze locul unde acesta şi-a scris cele mai valoroase poezii.

Împrejurimile castelului

Alături de faimosul castel Teleki, în comună se mai poate vizita Parcul muzeului cu grupul statuar Petofi Sandor- Szendrey Julia, realizat de sculptorul din Szolnok, Pogány Gábor Beno. Acesta nu a fost ridicat pe piedestal înalt, fiind un adevarăt simbol. Grupul statuar semnalează, ca cel mai mare poet al maghiarilor “trăieşte” printre noi şi astăzi. Un alt obiectiv memorial este bustul contelui Teleki, căruia i se alătura masa de piatră şi cornul de epocă. Acesta era locul preferat al poetului în timpul şederii în comună. Masa de piatră reprezintă locul în care s-au născut poeziile atât de frumoase ale marelui poet maghiar.

Izvorul lui Vajda

Izvorul lui Vajda este un alt obiectiv turistic de pe teritoriul comunei care este frecvent vizitat de cei care vin la castelul contelui Teleki Sandor. Acesta este locul unde marele poet maghiar Petofi Sandor obişnuia să facă lungi plimbări de seară pentru a asculta cântecul apei. Deseori acesta a fost o sursă de inspiraţie pentru operele marelui poet.

Marian Ilea

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut