Pe 11.11.1918, ora 11.00, s-a încheiat Primul Război Mondial

4 minute de citit
- Publicitate -
În urmă cu 106 ani, s-a semnat Armistiţiul de la Compiègne (Franţa) între Imperiul German și puterile Antantei, acord care a pus capăt Primului Război Mondial.
În toamna anului 1918, Germania și aliații săi erau extenuați, atât în plan militar, cât și civil, Germania fiind confruntată cu revolte de tip bolșevic. Anterior fuseseră încheiate armistițiile bulgar (la 29 septembrie), otoman (la 30 octombrie) și austro-ungar (3 noiembrie).
La 7 noiembrie 1918, a venit rândul cancelarului german, prințul Maximilian von Baden, să ceară încetarea ostilităților.Armistițiul a fost semnat într-un vagon de tren în pădurea Compiègne şi a intrat în vigoare la ora locală 11.00 (ora României 13.00).
Principalii semnatari au fost mareşalul Ferdinand Foch, comandantul forțelor Antantei, și Matthias Erzberger din partea Germaniei (Kaiserul Wilhelm al II-lea abdicase și generalii germani erau mulțumiți ca pacea să fie semnată de un socialist). Prin condițiile impuse, Foch s-a asigurat că Germania va rămâne în imposibilitatea de a relua luptele.
La o zi de la semnarea Armistiţiul de la Compiègne, Regina Maria Maria nota în jurnalul său:
„Toate ostilitățile au încetat pe toate fronturile luni la ora 11. Germanii au acceptat cele mai îngrozitoare condiții, care fac aproape imposibil să mai ridice din nou armele. Germania așa cum a fost nu mai există! Pare incredibil, greu de conceput […] Nu îmi place când lucrurile se destramă în bucăți. Austria trebuia să se destrame, era putredă. Germania nu era putredă, doar arogantă, crezând în forță mai mult decât în drept, considerându-se aleasă să pedepsească lumea […] Dar, Cerule, cum a fost pedepsită! Este înspăimântător, înspăimântător.”
Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României în perioada 5 martie 1918 – 23 octombrie 1918, în timpul ocupației germane, își exprima și el punctul de vedere cu privire la documentul semnat în pădurea Compiègne:
„Zvonurile cele mai exagerate sunt puse în circulație: armata germană ar fi capitulat la București (dar cenzura interzice publicarea acestei știri). Mitilineu […] anunță că «Makensen a fost arestat la Crivina» […] Armistițiul a fost semnat în Franța. Mareșalul Foch anunță că ostilitățile au fost suspendate astăzi la ora 1.”
Primul Război Mondial, care s-a desfășurat în perioada 28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918, a fost unul dintre conflictele globale cu cele mai multe victime din istorie. În luptele care au avut loc în toată Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Pacific și în părți din Asia au fost uciși aproximativ 9 milioane de soldați, alte 23 de milioane au fost rănite, iar 5 milioane de civili au murit ca urmare a foametei, a epidemiilor sau a acțiunilor militare. Numai în ultima zi de război au fost aproape 11000 de victime, morți, dispăruți, răniți, deoarece vestea armistițiului a avut nevoie de mai mult de o oră pentru a se răspândi pe toate fronturile sau în situațiile în care anumiți comandanți, individual, au avut libertatea de a decide acțiunile din ultimele ore, dacă erau implicați în ofensive greu de oprit. Tunurile au tăcut doar frontul de vest, în alte regiuni conflictele au mai continuat și pe durata negocierilor de pace.
sursa: Arhivele Naționale ale României

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut