Participarea la o încăierare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă

3 minute de citit
- Publicitate -

Legea precizează că participarea la o bătaie sau acțiunile de tulburare a ordinii și liniștii publice prin amenințarea sau vătămarea gravă a demnității unei persoane se pedepsesc, de asemenea, cu închisoarea.

Așadar, în lege se arată că „Participarea la o încăierare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

„Fapta persoanei care, în public, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, se mai arată în actul normativ.

În plus, fapta unei persoane care tulbură ordinea și liniștea publică prin folosirea violenței împotriva persoanelor sau bunurilor se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani. Limitele particulare ale pedepsei sunt majorate cu o treime dacă infractorul este în posesia unei arme, a unui obiect, a unui gadget, a unei substanțe sau a unui animal care poate pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea fizică a altora.

Actele de ultraj săvârșite împotriva unui polițist sau militar, precum și a personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, în exercitarea atribuțiilor sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se pedepsesc cu pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru infracțiunea respectivă, cu limitele majorate cu jumătate.

Pedeapsa privativă de libertate prevăzută de lege pentru această infracțiune, ale cărei limite speciale sunt majorate cu 50%, poate fi folosită pentru a pedepsi o persoană care amenință, lovește sau folosește alte forme de violență împotriva unui judecător sau procuror în timp ce aceștia își exercită atribuțiile.

Cei care comit o infracțiune împotriva acestora sau împotriva bunurilor acestora, cu intenția de a-l intimida sau în timpul desfășurării activității sale oficiale, vor fi pasibili de pedeapsa integrală cu închisoarea pentru acea infracțiune, cu dublarea limitelor speciale.

În cazul în care există oricare dintre următoarele condiții, limitele speciale de pedeapsă pentru infracțiunile de lovire sau de acte de violență enumerate la articolul 193 din Codul penal se majorează cu o treime:

  • victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului
  • victima este un minor
  • fapta este săvârşită în public
  • făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

Pentru infracțiunile enumerate la articolul 194 care implică vătămări corporale, va exista o creștere similară a limitelor de pedeapsă și în aceleași circumstanțe.

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut