O tânără franțuzoaică cu origini din Șișești Maramureș- elevă la un colegiu de prestigiu din Antananarivo, Madagascar

5 minute de citit
- Publicitate -

Miruna Buticaș Pavageau, născută la 15 decembrie 2006 , provenind dintr-o mamă româncă ( Oana Buticaș, de profesie arhitect, originară din Șișești Maramureș )și un tată francez ( Donatien Eric Gabriel Pavageau, de profesie profesor, originar din regiunea Loire Atlantique, Franța) își serbează azi ziua de naștere.

De când se știe călătorește între Franța, țara de origine, și România, țara de suflet.

Cei din Șișești sunt obișnuiți să o vadă vara, la bunici, sau pe Coastă, la căsuța albastră, pe care părinții au construit-o în amintirea și cu dorința de conservare a arhitecturii locale tradiționale( aceasta fiind una din preocupările mamei). Mereu binevoitoare, cu un zâmbet gata de oferit, un suflet curat, care exersează de când se știe altruismul și empatia, Miruna este una din persoanele care promite mult.

Primul contact cu școala a fost când părinții au înscris-o în grupa mică la  o grădiniță din Mayotte, un departament insular, situat în partea de nord a canalului Mozambic în Oceanul Indian, pe continentul African, unde locuia împreună cu părinții, mama având misiunea din partea statutului francez  de a elabora un plan urbanistic de conservare a arhitecturii locale.

Grupa mijlocie a făcut-o în satul Șișești din județul Maramureș, unde era stabilită cu părinții ei, care ridicau căsuța mnierâie de pe drumul Negreii. Nimeni nu știe că sub vopseaua albastră a casei pereții sunt plini cu desenele ei și cu primele texte de ficțiune scrise de Miruna.

Ciclul Primar și gimnaziul l-a urmat la instituții de învățământ din Nantes, Loire Atlantique, Franța, până când tatăl a primit un post de inspector care monitorizează învățământul francez din Africa. Ca orice plecare spre continentul african, acesta a fost debutul unei aventuri a cunoașterii pentru Miruna.

Un an de învățământ în regim de homeschooling pe cea mai frumoasă insulă Nosy Be aparținând Madagascarului, i-a permis Mirunei și celor doi frați mai mici, Nora-Marie și Isac, să exploreze jungla, să se familiarizeze cu scufundările la recifurile de corali, să accepte să împartă spațiul personal cu șerpii, șopârlele, maimuțele, dar mai ales să conștientizeze că pe planeta aceasta sunt oameni atât de săraci, încât mănâncă în zile de sărbătoare orez cu ierburi.

Când deja era pregătită să se integreze într-o școală de pe insulă, părinții au înscris-o la o instituție de învățământ  privată din Nosy Be, Madagascar. De un an și jumătate este în capitală, la o formă de învățământ prestigioasă – Lycée Français Tananarive.

La vârsta de un an, în timp ce pleca cu tatăl în sudul Franței să-și întâlnească verișorii veniți din Guiana Franceză, îi dicta acestuia prima ei poveste. La 2 ani a înventat oral primele povești, iar de atunci tot scrie.

Timp de doi ani, elevă fiind pe continentul african, a fost corespondentă ( alături de o altă doamnă, doctorandă) pentru  Museum d’Histoire  Naturelle de Nantes, Franța.

Are mai multe cărți scrise, prima carte strângând o medie de 600 de cititiori on line, ultima fiind  La nuit des lumière, publicată tot on line, sub pseudonimul KAYATNISS. Anul acesta,  în noiembrie a fost selectionată (sa faca parte din juriu )si să reprezinte liceul francez la un concurs de literatură, Prix Renaudot licee.

Studiul rechinilor balenă  prin colaborare cu The Madagascar Whale Shark Project ( MWSP) Foundation, (ultimele scufundări făcute cu aceștia în noiembrie a acestui an) este una din preocupările acestei fete minunate despre care veți mai auzi. Alături de această echipă de profesioniști ea face scufundari, observatii si descoperă speciile încă necunoscute de „nudibranche” ( vezi foto)

Cei interesați să plonjeze virtual cu Miruna pot accesa linkul https://www.sakalav-diving.com/

Ca stil de viață, Miruna e vegetariană de 4 ani…din respect a ceea de iubește foarte mult… natura.

De anul viitor ea va studia în limba engleză, deși este vorbitoare de limba română, la Cluj, Comportamentul și bunăstarea animalelor , în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca.

Dragă Miruna, Maramureșul tău drag te îmbrățișează cu dor și te așteptăm acasă în România!

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut