„Festivalul de Poezie de la Sighetu Marmației”: 50 de ani de la prima formă de organizare şi 70 de ani de la înființarea Cenaclului literar „George Coșbuc”
Ediția din octombrie 2023, s-a desfășurat sub coordonarea conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea și a prof. dr. Ioan Dorel Todea care și-au adus aportul și pe parcursul anilor trecuți la organizarea festivalui, ediția din acest an desfășurându-se într-o formulă deosebită, constituind una din cele mai reușite ediții.
Dar trebuie să menționăm întreaga echipă care a contribuit, fiecare cu responsabilitățile lui, la buna reușită a acestei ediții: Ileana Matus, managerul Centrului cultural, Florian Szabo- imagine-fotograf, Narcisa Vaida-referent, Simona Suci- contabil șef, Florina Corneștean – secretară și personalul auxiliar, de obicei este echipa pe care publicul nu o știe, dar are un rol decisiv.
Era firesc să particip cu bucurie, cu emoție, cu mândrie, la un evenimet de o asemenea ținută.
Deschiderea oficială a festivalului a avut loc la Centrul Cultural, unde au fost evocată prima formă a festivalului din anul 1973, evoluția acestuia până în prezent, rolul criticului Laurențiu Ulici la transformarea acestuia în festival național.
Invitată de onoare la ediția jubiliară a fost d-na Aurelia Ulici, soția criticului și omului de cultură, care a avut câteva intervenții emoționante.
Festivitatea de premiere a avut loc în sala unde au fost organizate primele evenimente care peste ani au devenit Festival național, la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, unde au participat un număr mare de sigheteni, moderatori conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea și prof. dr. Ioan Dorel Todea. Ediția jubiliară a avut ca președinte al juriului pe prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, din juriu făcând parte: prof. univ. dr. Delia Munteanu, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, prof. dr. Ioan Dorel Todea și poetul Vasile Muste.
Cei prezenți au aplaudat poeții premiați și s-au bucurat de câteva momente artistice de excepție: recitalul maestrului Dorel Vișan, momentul de muzică folk prezentat de cant-autorul Florin Săsărman, și tabloul muzical maramureșean susținut de Ileana Matus, Mihai Chișu – vioară, Ioan Godja -zongoră.
La Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței a avut loc o dezbatere emoționantă: ,In memoriam: LAURENȚIU ULICI – 80 de ani de la naștere; ,,Critica de poezie cu și fără Laurențiu Ulici”, moderatorul evenimentului fiind poetul George Vulturescu.
Ne bucurăm că nu am fost uitați cei care am inițiat și organizat mulți ani festivalul de poezie, cu rol decisiv în marcarea etapelor prin care s-a dezvoltat, de la eveniment local la național și internațional, acordânduli-se câte o plachetă în semn de recunoștință: prof. dr. Ioan Dorel Todea, prof. Ioan Ardeleanu-Pruncu, Spiridon Pralea, +Felicia Ardelean, +Octavian Postolache, Vasile Muste, poetul Echim Vancea- director al Bibliotecii „Laureanțiu Ulici”, reușind să asigure continuitatea festivalului.
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului s-a implicat în găzduirea evenimentului, asigurând spațiul de la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” prin preotul Dan Sidău și asistența tehnică Mugurel Scripcă.
Consiliului Județean Maramureș a sprijinit financiar și ediția din acest an, cum de fapt an de an a avut o contribuție substanțială la organizarea evenimentelor culturale reprezentative, de talie națională, de la Sighetu Marmației.
La Serile de poezie ,,Nichita Stănescu” de la Desești, organizate de poetul și jurnalistul Gheorghe Pârja, Marele Premiu i-a fost acordat poetului George Vulturescu.
Jubileul Festivalului de la Sighetu Marmației s-a constituit într-un regal al poeziei, prin participarea unor nume de referință în poezie atât din țară, dar și din afara granițelor, respectiv Ucraina și Basarabia, prin modul în care a fost conceput programul evenimentelor, un merit deosebit avându-l poetul și omul de cultură Gheorghe Mihai Bârlea!
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA