În săptămâna 10 – 17 februarie, Serviciul Public Judetean Salvamont Maramures, structura operativa de urgenta aflata in subordinea Consiliului Judetean Maramures, a primit vizita delegației Bergrettungsdienst im AVS în cadrul unei inițiative de colaborare și schimb de experiență
Această colaborare cu delegația italiană, Bergrettungsdienst im AVS a constat într-o săptămână de practică – lucru în teren în diferite locații, alături de echipa Salvamont Maramureș, și vizita diverselor locații de interes turistic ale Maramureșului.
”Bergrettungsdienst im AVS este o organizație de salvare în munți care operează în regiunea Alpilor. AVS este prescurtarea pentru Alpenverein Südtirol, care este Asociația Alpină din Tirolul de Sud, o regiune în nordul Italiei. Organizația este dedicată salvării și asistenței în caz de accidente sau urgențe în mediul montan. Membrii acestei organizații sunt, în general, voluntari pregătiți și specializați în tehnici de salvare în munți și prim-ajutor.
A fost o saptamana plina pentru cele doua structuri, cu deplasari pe schi de tura in M-tii Maramuresului, in M-tii Rodnei, cu lucru in teren in diferite locatii, cu simulari de accidente si interventii in situatii limita, totul facandu-se in parteneriat, prilej cu care ambele structuri si-a reverificat abilitatile si nivelul inalt de pregatire.
Salvatorilor montani italieni le-au fost prezentate puncte de interes turistic ale judetului Maramures acestia ramanand impresionati de frumusetile judetului nostru iar promisiunea lor la final a fost aceea de a reveni in fiecare an aici in Maramures.
De asemenea a fost vizitat si punctul de trecere a frontierei cu Ucraina si sediul IPF Sighetu Marmatiei salvatorii montani italieni ramanand impresionati de dramele care se petrec de doi ani incoace. Aici ne-am intalnit cu seful IPF Sighetu Marmatiei , dl Chestor de politie, Florin Coman , caruia ii multumim pentru calda primire precum si cu o serie de colegi ,politisti de frontiera cu care in ultimii doi ani de cand a izbucnit razboiul din Ucraina am avut peste 50 actiuni de salvare comuna in zonele greu accesibile din Muntii Maramuresului.
Parteneriatele discutate care se vor derula de-acum incolo vor include schimburi de cunoștințe și tehnici în domeniul salvării în munți, colaborări în ceea ce privește pregătirea și formarea personalului, precum și posibile acțiuni comune în situații de urgență sau evenimente montane. Această inițiativă va putea contribui la îmbunătățirea capacităților și eficacității serviciilor de salvare în munții din Maramureș și la consolidarea legăturile internaționale în domeniul siguranței în mediul montan”, afirmă reprezentanți ai Salvamont Maramureș.