Noul cod rutier: Amenzi pe baza înregistrărilor audio-video ale polițiștilor sau șoferilor

5 minute de citit
- Publicitate -

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență care aduce schimbări semnificative în Codul Rutier. Printre cele mai importante modificări se numără, conform sursei oficiuldestiri.ro, amenzi bazate pe înregistrările audio-video, testarea obligatorie a șoferilor în anumite situații și noi reguli pentru reținerea permisului de conducere, suspendarea înmatriculării sau radierea vehiculului.

Codul Rutier, modificat din nou: Amenzi pe baza înregistrărilor audio-video

Una dintre principalele schimbări constă în posibilitatea ca polițiștii să emită amenzi pe baza înregistrărilor audio-video. Aceste înregistrări pot proveni atât din echipamentele proprii ale polițiștilor, cât și din înregistrările făcute de alți participanți la trafic. În astfel de cazuri, nu va mai fi necesară semnătura unui martor pe procesul verbal, iar comunicarea acestuia se va face automat, fără proceduri suplimentare de notificare.

Testarea obligatorie a șoferilor

Noua ordonanță impune polițiștilor obligația de a testa conducătorii auto pentru alcool sau substanțe psihoactive atunci când în vehicul sunt observate recipiente care pot conține astfel de substanțe. Testarea este obligatorie și în cazul în care șoferul figurează în evidențele poliției cu mențiuni privind traficul de droguri sau consumul de alcool.

Suspendarea și radierea înmatriculării

Ordonanța introduce noi reglementări privind suspendarea înmatriculării vehiculului în cazul lipsei asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate va fi actualizat cu date referitoare la RCA, pe baza informațiilor transmise de Registrul Auto Român și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Vehiculele pot fi radiate din oficiu în două noi situații:

– Dacă suspendarea înmatriculării a durat neîntrerupt timp de 9 luni.

– În alte cazuri prevăzute de lege, dacă suspendarea a durat neîntrerupt timp de 3 ani, cu excepția vehiculelor de interes istoric.

Recidiva contravențională și eliminarea avertismentelor

Recidiva contravențională în cazul conducerii sub influența alcoolului va fi sancționată mai aspru. Perioada de suspendare a permisului de conducere se va majora de fiecare dată când se comite această contravenție în interval de 3 ani. Totodată, avertismentele pentru contravenții grave, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, vor fi eliminate.

Alte modificări importante din Codul Rutier

Polițiștii vor putea folosi sistemele fixe de monitorizare a traficului pentru a constata și sancționa abaterile grave.

Vehiculele pot fi imobilizate sau ridicate dacă șoferul refuză testarea pentru consumul de alcool sau droguri și nu există o altă persoană care să poată prelua conducerea.

Amenzile se vor aplica și pentru refuzul conducătorilor de biciclete sau trotinete electrice de a se supune testării pentru consumul de alcool sau substanțe psihoactive.

Permisul de conducere va fi reținut și în cazul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 3361 din Codul Penal, respectiv implicarea în accidente cu victime în timpul examenului pentru permisul de conducere.

Înregistrările video ca dovadă

Înregistrările audio-video vor putea fi folosite de Poliție pentru a constata contravențiile. Polițiștii vor putea utiliza și sistemele fixe de monitorizare a traficului ale administrațiilor publice locale pentru a constata abateri grave și a sancționa conducătorii auto. De asemenea, polițiștii vor putea folosi înregistrările făcute de alți participanți la trafic pentru a sancționa comportamentul agresiv la volan.

Fără semnătură de martor pe procese verbale

În cazul în care anumite situații de fapt au fost surprinse cu ajutorul mijloacelor audio-video din dotarea agenților, nu va mai fi nevoie de semnătura unui martor în cuprinsul procesului-verbal. De asemenea, când situația de fapt a fost înregistrată prin mijloace audio-video, nu va mai fi necesară îndeplinirea ulterioară a procedurii de comunicare a actului constatator sau de afișare a procesului-verbal.

Relocarea vehiculelor

Va fi instituit un mecanism de relocare a vehiculelor staționate regulamentar pentru realizarea unor interese de ordin general, fără a afecta drepturile conducătorilor auto. Acest mecanism urmărește prevenirea sau limitarea efectelor unor accidente, calamități sau dezastre și facilitarea intervenției de urgență a autorităților competente pentru a proteja viața și integritatea unor persoane sau proprietatea publică sau privată.

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut