NOTE DE CĂLĂTORIE cu prof. dr. Dorel Todea: Roma – la Città Eterna – o vizită la Vatican
Să vezi Roma fără o vizită la Vatican este ca și cum nu ai vizitat-o. Vaticanul este cel mai important loc religios al Romei și unul dintre destinaţiile turistice cele mai impresionante din lume. Vaticanul este situat pe una dintre colinele Romei, înconjurat de ziduri groase.
În secolul I d.H. aici a fost construit un circ de împăratul Caligula, mai târziu a fost extins de Nero pentru sărbători naționale și martirizarea creștinilor. Aici a fost crucificat și îngropat și sfântul Petru, iar în anul 326 împăratul Constantin a construit prima biserica pe mormântul acestuia. De-a lungul timpului zona din jurul bisericii s-a extins, iar prima bazilică a fost demolată și s-a construit una nouă în anul 1306 sub conducerea papei Iulius al II -lea.
La Vatican multele muzee adăpostesc mii de opere de artă, sculpturi, hărți, tapiserii adunate pe parcursul mai multor secole. Prima colecție a Muzeelor Vaticanului a fost donată de papa Iulius al II-lea în anul 1503.
Muzeele Vaticanului și-au deschis porțile publicului în secolul al XVIII-lea. De la intrare poți urma mai multe direcții ce te duc toate la Capela Sixtină. După terasă, în partea dreaptă se află Pinacoteca a cărei opere de artă sunt așezate în ordine cronologică. Are 18 săli cu opere din Evul Mediu până în anul 1800. Impresionante tablouri ale celor mai mari pictori italieni și nu numai. Printre opere cele mai importante se află lucrările lui Rafael, „Madona din Foligno” și „Schimbarea la Faţă”, operele lui Perugino: „Învierea” lui San Francesco al Prato, „Fecioara cu Pruncul” şi sfinţi; „Sfântul Jerome în Sălbăticie” semnată de Leonardo da Vinci; „Tripticul Stefaneschi” a lui Giotto; „Înhumarea” de Caravaggio, „Încoronarea lui Marsuppini” pictată de Filippo Lippi; „Fecioara cu Pruncul” semnată de Fra Angelico şi „Madonna del Magnificat” a lui Bernardo Daddi.
La ieșire din Pinacotecă am pășit în curtea interioară („Cortile della Pigna”, care, în traducere, înseamnă curtea conului de pin) unde se află o impresionantă fântână ce datează din secolul I.
În Muzeul Chiaramonti sunt expuse busturi ale împăraților și zeilor. M-am oprit să „discut” cu împăratul Traian și i-am arătat lobul urechii nobilului dac, semn că știm care sunt originile noatre! „Bustul de Dac (Pileatus – Decebal)” se află în sala Braccio Nuovo, după câte ni s-a spus a fost găsit în Forul lui Traian, din anul 1882 se află la Muzeul Vatican. Opera a cunoscut o serie de restaurări, fizionomia personajului dau imaginea unui om superior, inteligent şi cult.
Muzeul Pio Clementino, fondat de Papa Clement XIV în 1771, adăposteşte o colecţie amplă de sculpturi antice, cele mai importante ale Vaticanului. În continuare se află Galeria Hărților realizată în timpul papei Grigore al XIII-lea între anii 1580-1585 și este opera cartografului Ignazio Danti. Aici pereții sunt pictați cu hărți ale regiunilor Italiei. Galeria cu Tapiserii are o expoziție de tapiserii create între anii 1523 și 1534.
Capela Sixtină, simbolul Vaticanului, unul dintre locurile cele mai impresionante ale lumii religioase. Este locul unde sunt aleși papii, prin fumata albă și fumata neagră. Construcția capelei a început în anul 1457 în timpul papei Sixto al IV-lea de unde provine și numele de Capela Sixtină. În prima fază la decorarea ei au participat mari pictori ai vremii cum ar fi Botticelli, Domenico Ghirlandaio sau Pietro Perugino ce au pictat frescele de pe zidurile laterale cu scene biblice din viața lui Moise și a lui Hristos.
În 1508 papa Iulius al II-lea a însărcinat pe Michelangelo să decoreze tavanul ce are o suprafață de 500 de metri pătrați pe care artistul l-a pictat cu 9 scene din Geneza „Crearea lui Adam” este imaginea cea mai cunoscută a Capelei Sixtine. Peste 30 de ani papa Pablo al III-lea a ales din nou pe Michelangelo să picteze altarul. Reprezentarea Judecății finale pe care o prezintă Apocalipsa este considerată de unii opera maestră a lui Michelangelo.
Basilica di San Pietro este edificiul religios cel mai important al catolicismului, în interiorul ei se află Sfântul Scaun. Construcţia a început în anul 1506 şi a fost terminată în anul 1626 și au participat mai mulți arhitecți; printre care cei mai cunoscuți sunt Bramante, Rafael, Michelangelo. Biserica poartă numele Sfântului Petru și temelia ei a fost așezată pe mormântul acestuia. Interiorul bazilicii te impresionează prin mărimea și frumusețea ei. În prima capelă laterală din dreapta se află sculptura „La Pieta protejată de un geam fe cristal, realizată de Michelangelo la doar 25 de ani. Aceasta reprezintă moartea lui Hristos.
La finalul navei centrale se află o altă statuie din secolul al al XIII -lea a sfântului Petru și este una dintre puținele opere de artă ce s-au păstrat din prima biserică. Această statuie are piciorul drept ros de atingerea credincioșilor. Deasupra altarului se înalță un enorm Baldaquin din bronz, operă de artă a lui Bernini ce a fost construit în anul 1624 în timpul pontificatului papei Urban al VIII-la. Am coborât la subsol, unde se află criptele.
Am urcat apoi în cupolă cu liftul și apoi 320 de scări. Liftul se oprește la baza cupolei bisericii Sfântul Petru unde există un balcon pe care poți merge și vedea cupola impresionantă și interiorul bazilicii. De sus se văd priveliștile spectaculoase ale orașului Roma cu piața Sfântul Petru și grădinile Vaticanului.
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA