NOTE DE CĂLĂTORIE cu prof. dr. Dorel Todea: Nyírbátor – gâsca îndrăgostită

6 minute de citit
- Publicitate -
În ianuarie 2024 am revenit la Nyírbátor pentru o vacanță de câteva zile. De data aceasta ne-am cazat în Campingul Sarkany, așezat într-un parc liniștit, unde iarna și vara te așteaptă 16 apartamente bine dotate, la prețuri la fel de „plăcute” ca ambianța!
Pe lângă băile în aer liber sau în interiorul Stațiunii Balneare Wellness Sarkany – o adevărată oază termală pentru cei în căutare de relaxare sau tratament, nu am ratat o plimbare scurtă în zonă.
Printre altele eram curioși să aflăm noutăți despre o pereche de lebede despre care am povestit că le-am întâlnit vara trecută. Nu prea se știa cum au ajuns în parcul din apropierea stațiunii, de ce s-au stabilit aici, nu de alta dar la nici cincizeci de metri se află un lac înconjurat de stufăriș bogat, de sălcii și alți arbori care trăiesc pe lângă ape. Oricum se mișcau după cum doreau, mergeau pe lac și apoi se întorceau „acasă” unde probabil se simțeau în deplină siguranță. Îmi amintesc cu plăcere că ne-au lăsat să le fotografiem, dar în momentul în care ne-am apropiat prea mult, ne-au alungat hotărât.
Gazda ne-a povestit că lebăda femelă și-a depus ouăle în stufărișul de pe lacul din apropiere, unde a rămas până a putut să-și aducă puii „acasă”. Masculul a lipsit și el protejându-și partenera. Se pare că perechea a avut o întâlnire romantică pe lacul unde s-au cunoscut și au început legătura lor. Pe lac construcția cuibului a fost sarcina femelei dar masculul a ajutat și el și, de asemenea, au incubat pe rând ouăle.
Lebedele sunt extrem de protectoare cu cuiburilor lor. Ele atacă agresiv tot ceea ce percep ca o amenințare pentru puii lor, inclusiv oamenii. Ele trăiesc în cuplu cu același partener toata viața, doar uneori apare „divorțul”, în special după eșecul cuibăritului sau dacă un partener moare, lebada rămasă va căuta alt partener. Lebădele sunt un simbol de fidelitate!
Curioși, după aproape un an, doream să vedem ce s-a întâmplat cu lebedele. Nu le-am întâlnit și nici nu am aflat vreun semn despre puișori și lebede. Am urmărit de câteva ori dacă vor apărea pe lac. Și… într-un amurg… plimbându-ne pe malul lacului am zărit o pereche… dar nu cea pe care o așteptam… grațioase două păsări se apropiau printre trestii, de mal… o gâscă sălbatică și un lebădoi!!! Unde s-au cunoscut, cum au ajuns să formeze un cuplu, sunt întrebări fără răspuns?!
Deși sunt gălăgioase și agresive uneori, gâștele își aleg partenerii pe viață. Gâștele sunt păsari monogame ca și lebedele. Masculii scot sunete șuierate, pe când femelele gâgâie. La gâște există un dimorfism sexual evident, la gâște masculul se poate deosebi numai prin mărime de femela care este mai mică. În timpul împerecherii devin violente cu celelalte păsări, chiar și din aceeași specie, și își protejează cu îndârjire teritoriul. Gâsca își face cuibul pe pământ, în apropierea apei de preferință; nu au nici o problemă în a ocupa cuiburile părăsite ale altor păsări.
Am urmărit preț de câteva minute, comportamentul celor două păsări. Gâsca părea de-a dreptul îndrăgostită după modul cum privea lebădoiul alb și frumos, puternic, puțin greoi… L-a urmat cuminte și… grijulie pe mal unde au luat în liniște cina… Amândoi se hrănesc în principal cu diferite tipuri de iarbă, semințe, frunze și rădăcini, dar nu ocolesc nici viermii sau alte insect, își procură hrana mai ales de pe pământ. Ce legătură puternică a legat-o pentru a se cupla cu lebădoiul (e drept mai frumos ca un gânsac!). Fiind păsări mature, trebuie să fi avut un motiv serios „să-și unească destinele”… fie un eșec al cuibăritului sau dacă și-au pierdut partenerul… dar și așa o gâscă și un lebădoi ??? O fi pătruns și în lumea păsărilor democrația, libertatea de alegere a partenerului… ceva de pe la conducătorii UE!!!
Trăsături compotamentale comune au în mod sigur… le-am enumerat deja… dar e ceva ce nu înțelegem… ce nu știu nici oamenii de știință… aceste viețuitoare or fi având ceea ce numim noi, sentimente… sunt capabile să facă orice pentru partenerul pe care și-l aleg?!
După mica poveste a lebedelor-părinți și a puișorii lor, o poveste bună ca lecție de viață pentru noi oamenii, un exemplu de fidelitate și înțelegere în cuplu, am descoperit un exemplu că orice este posibil!
La următoare vacanță la Nyírbátor, ne vom potoli curiozitatea și vom încerca să dezlegăm întâmplările din lumea necuvântătoarelor care ne-au iscat atâtea semne de întrebare…
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut