NOTE DE CĂLĂTORIE cu prof. dr. Dorel Todea: Casa Albă, locul doi în topul arhitecturii americane

8 minute de citit
- Publicitate -
Memorii de călătorie – Casa Albă, locul doi în topul arhitecturii americane din topul „America’s Favorite Architecture”
Pe lângă faptul că este capitala politică a Statelor Unite, Washington-ul are un plus deosebit – este capitala muzeistică a Americii. De-a lungul unei esplanade de câțiva kilometri dintre Capitoliu si Memorialul Abraham Lincoln se află colecții de inestimabilă valoare, muzee super moderne și interactive, un loc în care poți să înveți lucruri noi.
Șase dintre primele 10 clădiri din topul „America’s Favorite Architecture” se află în în Washington DC: Casa Albă, Catedrala Națională din Washington, Thomas Jefferson Memorial, Capitoliul Statelor Unite, Monumentul lui Lincoln și Vietnam Veterans Memorial. Stilurile arhitecturale neoclasic, georgian, gotic și modern sunt toate reflectate printre cele șase structuri și multe alte edificii importante din Washington.
Casa Albă… te aștepti să fie mult mai impunătoare, mai ales când o vezi în filme, pare un domeniu mare. Este albă, strălucitor de albă, dar pare mai degrabă ca un conac de boiernaș de țară. Adevărata mărime a Casei Albe e greu de realizat ca simplu turist, deoarece o mare parte din aceasta este distribuită în subteran și acoperită de copaci și grădini.
Ca european pășești plin de curiozitate spre clădirea cea mai importată din cea mai puternică țară din lume. Accesul în clădire nu mai este permis pentru turistul de rând… În fața gardului… lume multă… stai la rând să te imortalizezi în fața celebrei clădiri! (În partea dinspre parcul cu monumentul lui Washington nu este înghesuială, clădirea este la distanță mai mare). Turiști din toate colțurile lumii se opresc pentru a se fotografia.
Serviciile de pază nu le sesizezi direct (mai puțin cei de pe acoperiș care apar din când în când). În stradă lume amestecată… printre care câțiva indivizi care par că au diferite preocupări, dar care în mod firesc n-ar avea ce căuta acolo… discreți dar foarte atenți… ca în filme!!!
Din informațiile publice am aflat că are 6 etaje, 132 camere și 35 de băi în cele două etaje supraterane, 412 uși, 147 ferestre, 28 șeminee, 8 scări, 3 lifturi, 5 bucătării. Reședința originală este partea centrală a clădirii, între cele două coloane, care sunt acum folosite pentru a conecta birourile și sunt numite coloana de est și de vest. Reședința executivă este locul unde locuiește președintele, mai este folosită pentru ceremoniile oficiale și pentru activități de destindere. Biroul Oval este biroul oficial al Președintelui Statelor Unite.
Într-un jurnal păstrat de către comisarul pentru construcții din Districtul Columbia scrie că fundațiile au fost săpate chiar de sclavi. Majoritatea celorlalte lucrări au fost făcute de către imigranți, mulți încă fără cetățenie. Cele mai multe dintre lucrările de construcție și tencuială au fost efectuate de către imigranții irlandezi și italieni. Perioada inițială de construcție a fost de opt ani.
Casa Albă (The White House) a fost construită în stil georgian, între 1792 și 1800, din gresie vopsită în alb, fiind reședința șefului executivului american pentru toți președinții începând cu John Adams care a fost primul președinte ce și-a stabilit reședința în Casa Albă pe 1 noiembrie 1800. El a redactat o scrisoare către soția sa, care conținea o rugăciune pentru casă: „Mă rog la Dumnezeu să ofere cele mai bune binecuvântări pentru această casă și toți cei care locuiesc acum în ea. Din fericire, doar cel mai onest și înțelept va sta sub acest acoperiș”. Președintele Franklin D. Roosevelt a ordonat ca binecuvântare lui Adams să fie sculptată pe șemineul din Sala de mese. Președintele Thomas Jefferson a mărit Casa Albă.
În timpul războiului din 1812, o mare parte din Washington DC a fost ars de către trupele britanice ca revanșă pentru ardere Clădiri Parlamentului din Canada (Toronto) în bătălia de la York, au lăsat Casa Albă în ruine. Interiorul casei a fost distrus și numai pereții exteriori au rămas,care au trebuit să fie demolați și apoi reconstruiți ca urmare a slăbirii fundației provocată de foc.
O legendă a apărut în legătură cu reconstrucția clădirii, care spune că vopseaua albă a fost folosită pentru a ascunde prejudiciile cauzate de incendiu, care a dat și numele clădirii. Dintre toate obiectele care au fost furate din Casa Albă în timpul războiului, numai două au fost recuperate – un tablou cu George Washington, salvat de către prima doamnă Dolley Madison, atunci când acesta a scăpat de la palat și o cutie de bijuterii care a fost returnată Președintelui Franklin Delano Roosevelt în 1939 de un canadian care a spus că bunicul lui a luat-o. Cele mai multe dintre obiecte au fost pierdute când un convoi de nave britanic s-a scufundat.
În 1891, Prima Doamnă Caroline Harrison a propus lărgirea Casei Albe și crearea inclusiv a unei galerii naționale de artă la est și o aripă în vest pentru activitățile guvernamentale. În 1900 Theodore Roosevelt și familia sa s-au mutat la Casa Albă și au angajat trei arhitecți pentru a efectua o nouă renovare și o extindere, inclusiv latura vestică.
Decenii de întreținere sărăcăcioasă și construirea celui de-al patrulea etaj a afectat structura de cărămidă, piatră și nisip construită pe cadre din lemn. În 1948, casa a devenit atât de instabilă, încât Președintele Harry Truman a plecat și s-a mutat la Blair House, între 1949 și 1951. Reconstrucția a fost efectuată iar familia Truman s-a mutat înapoi la Casa Albă pe 27 martie 1952.
Prima Doamnă Jacqueline Kennedy a organizat cea mai mare redecorare a Casei din istoria sa. Diferitele perioade de la începutul republicii au fost selectate ca temă pentru fiecare cameră: stilul de federal pentru Camera Verde, Imperiul American pentru camera roșie, Louis XVI pentru Camera Ovală Galbenă, și pentru biroul președintelui Victorian, redenumit în Camera Tratatelor. Au fost achiziționate mobilier antic și decorații din pânză. Multe din antichități, picturi scumpe, precum și alte îmbunătățiri din perioada Kennedy au fost date Casei Albe de către donatorii bogați. Restaurația Kennedy a dat Casei Albe o aparență de lux.
Acum are loc o nouă „bătălie” pentru Casa Albă, simbol al puterii americane, locul de unde se iau cele mai importante decizii pentru soarta SUA și care au influențe pentru întreaga lume!!! Așa că, n-ai cum să nu fii impresionat când te oprești în fața Casei Albe, poate nu atât de clădire, cât de simbolul ei, de importanța, responsabilitatea și influența a ceea ce se hotărește acolo…
Prof. Dr. Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut