În Cleveland se află o impresionantă comunitate românescă, în jur de 20.000 de români, locuind în zona metropolitană a orașului. Aici s-a construit prima biserica ortodoxă din America în 1904, a fost publicat primul ziar românesc „America” și în fiecare vară are loc un festival românesc, în perioada 16-18 august.
Primii imigranți români s-au stabilit aici la sfârșitul secolului al XIX-lea, majoritatea provenind din Transilvania, Bucovina și Dobrogea care au venit în America să muncească în fabricile de oțel, la căi ferate și agricultură. Cea mai veche comunitate româneasca este în orașul Youngstown cu peste 60% români.
Biserica ortodoxă română „Sfânta Maria” este impresionantă…frumoasă ! Am aflat că planurile bisericii au fost întocmite de către arhitectul Haralamb Georgescu. Clădirea este construită în stil maramureșean “modern”, cu o turlă sveltă de 56 de metri.
În spațiul ei sacru, împodobit cu o superbă pictură neo-bizantină se pot ruga circa 500 de credincioși. Am observat și numeroase ornamente în lemn, cu sculpturi în tradiție româneasca.
Lângă biserică se află clădirea Centrului cultural, cu o sală multifuncțională, o bibliotecă și un Muzeu de Artă Românească.
Complexul cultural din jurul bisericii ortodoxe române „Sfânta Maria” din Cleveland, reprezintă un admirabil exemplu privind felul în care s-a dezvoltat comunitatea românilor-americani și a modului în care își exprimă cele două trăsături ce o definesc: parte a națiunii americane și purtătoare a modelului existențial românesc.
Românii americani şi canadieni au în prezent 66 de biserici în Statele Unite și 35 în Canada.
Săptămâna aceasta, un grup de tineri maramureșeni se află în SUA pentru a participa la Festivalul Românesc de la Cleveland!
Grupul de tineret „Comorile Izei”, din cadrul Palatului Copiilor din Baia Mare, a susținut un recital de pricesne la Catedrala Sfânta Maria, Cleveland, urmând să prezinte cântece din folclorul maramureșean în cadrul următoarelor evenimente. Ei sunt conduși de domnul profesor dr. Ioan Iuga (director) și domnul profesor Dan Todea. Acest schimb cultural, aduce un spirit nou în relațiile româno-americane și facilitează contactul între copiii din România și SUA.
Prof. Dr. Ioan Dorel TODEA