Vineri, 4 aprilie 2025, la Consulatul României de la Solotvino s-a desfășurat o nouă întâlnire oficială bilaterală între președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea și președintele Administrației Militare de Stat a Regiunii Transcarpatia, Miroslav Bilețki. La întâlnire a fost prezent și noul prefect al județului Maramureș, Florian Sălăjeanu, alături de șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Florin Coman, șefa Biroului Vamal de frontieră Sighetu Marmației, Lidia Mureșan, directorul regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj din partea companiei CNAIR, Eugen Cecan, și consulul României la Solotvino, Grațian Pârvu.
Scopul principal al întâlnirii a fost discutarea priorității principale de pe agenda de cooperare comună a celor două administrații, respectiv finalizarea lucrărilor la podul cu patru benzi peste râul Tisa și operaționalizarea traficului rutier de frontieră în viitor.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, i-a transmis guvernatorului Administrației Militare de Stat a regiunii Transcarpatia că lucrările pe șantier evoluează conform contractului, partea financiară este asigurată, personal fiind mulțumit de ritmul lucrărilor. Totodată, se transmit periodic informări către ministerele de resort privind etapele încheiate și se subliniază necesitatea pregătirii infrastructurii specifice pentru organizarea și operaționalizarea punctului de frontieră de pe partea română. Se preconizează că spre sfârșitul anului lucrările de șantier vor fi încheiate și ar fi de dorit ca pe atunci punctele de trecere a frontierei Sighetu Marmației – Bila Țerkva să fie funcționale, atât pe malul românesc, cât și pe cel ucrainean și drumul de legătură să existe. Aceste aspecte reprezintă o necesitate imperativă pentru finalizarea cu succes a proiectului.
În plus, președintele Consiliului Județean Maramureș a anunțat că s-au realizat demersurile promise în cadrul întâlnirii bilaterale din decembrie 2024, către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe, pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei între cele două regiuni, inclusiv cel de la Teceu – Remeți – Iablunivka. Ministerul Afacerilor Interne a transmis că urmează a fi efectuate, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, activitățile diplomatice și specifice pentru astfel de solicitări. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a solicitat guvernatorului Administrației Militare de Stat a regiunii Transcarpatia, Miroslav Bilețki, să transmită autorităților de la Kiev interesul nostru pentru implicarea în deschiderea de noi puncte de frontieră între cele două regiuni.
Guvernatorul Administrației Militare de Stat a regiunii Transcarpatia, Miroslav Bilețki, a mulțumit președintelui Consiliului Județean Maramureș pentru activitatea dinamică din ultima perioadă privitor la aceste subiecte și a subliniat că rezultatele sunt vizibile pe șantier, în teren, lucrările evoluând în ritm alert. Guvernatorul a informat că prin ordinul Cabinetului de Miniștri al Ucrainei a fost agreat Planul Operativ de Dezvoltare a Punctelor de Trecere a Frontierei cu România și Republica Moldova, iar în cadrul acestuia este inclus și punctul de trecere a frontierei Remeți – Iablunivka din Maramureș și Transcarpatia, acesta fiind un rezultat pozitiv și prin cooperarea intensă dintre cele două părți.
În cadrul întâlnirii bilaterale a fost adus în discuție subiectul proiectelor transfrontaliere, în care Maramureșul și Transcarpatia sunt partenere. Astfel, a fost menționat proiectul „MedicUnity – Coerență pentru îmbunătățirea activităților de tratare și recuperare medicală în Transcarpatia și Maramureș” câștigat în parteneriat transfrontalier alcătuit din Spitalul Regional Transcarpatia din Uzhgorod (Ucraina) în calitate de partener lider, împreună cu Agenția de Dezvoltare Regională Transcarpatia (Ucraina), Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, în calitate de parteneri, care este în faza de precontractare, urmând a fi implementat cât de curând. Totodată, în perioada următoare se vor analiza și identifica oportunitățile de accesare a unei finanțări pentru proiectul „Scut verde – Uniți pentru un viitor mai verde, inițiative transfrontaliere pentru protecția împotriva inundațiilor și adaptare schimbările climatice – Îmbunătățirea mediului înconjurător, mai ecologic, prin protecția comună în rețea”, care are o valoare estimată de 1.500.000 euro.
În contextul proiectelor și finanțărilor europene, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a acceptat propunerea transmisă de consulul României la Solotvino, Grațian-Florin Pârvu și a exprimat disponibilitatea ca Maramureșul să găzduiască organizarea și desfășurarea cursurilor de formare în domeniul integrării europene pentru funcționarii publici din administrația centrală de la Kiev și din administrațiile regionale. În plus, președintele Consiliului Județean Maramureș are în vedere realizarea unei „Alianțe Regionale pentru Reconstrucția Ucrainei” între județele din România care au frontieră cu Ucraina: Maramureș, Satu Mare și Suceava, pentru a consolida cooperarea regională și pentru a solicita alocarea de fonduri europene de la Comisia Europeană pentru îmbunătățirea infrastructurii din zona transfrontalieră.
În cadrul discuțiilor a fost abordată și tema sportului, președintele Consiliului Județean Maramureș acceptând cu deschidere invitația guvernatorului regiunii Transcarpatia de a susține activitățile sportive caritabile organizate pentru sprijinirea Forțelor Armate ale Ucrainei. Astfel, invitația de participare a fost transmisă către 52 de asociații și cluburi sportive din Maramureș, îndemnându-le să se alăture evenimentelor sportive ce vor avea loc în Ucraina în perioada următoare.
La finalul întâlnirii bilaterale, cei doi oficiali s-au deplasat pe șantierul construcției podului peste Tisa pentru a vizualiza direct în teren stadiu lucrărilor. Pe șantier, inginerii prezenți alături de directorul Direcției Tehnice și Investiții din cadrul Consiliului Județean Maramureș, Gabriela Pop au prezentat lucrările deja realizate, dar și viitoarele etape de construcție. Din estimările antreprenorului, la finalul lunii mai 2025 se va realiza interconectarea fizică completă a celor două maluri. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, l-a invitat pe guvernatorul Administrației Militare de Stat a regiunii Transcarpatia, Miroslav Bilețki, să aibă o nouă întâlnire în perioada respectivă pentru a verifica stadiul lucrărilor și pentru a traversa împreună podul. Guvernatorul regiunii Transcarpatia a acceptat invitația și a subliniat că sunt în discuție documentațiile tehnice și finanțarea privitoare la realizarea drumului de legătură de pe partea ucraineană cu capătul podului, urmând a fi reanalizate sursele de finanțare limitate din cauza războiului și a retragerii sprijinului unor parteneri avuți inițial.
Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, Florin Coman, și șefa Biroului Vamal de frontieră Sighetu Marmației, Lidia Mureșan, au precizat că sunt în contact cu omologii din Ucraina și au în vedere aspectele tehnice referitoare la operaționalizarea viitoarelor puncte de frontieră de pe pod. De asemenea, directorul regional DRDP Cluj din partea companiei CNAIR, Eugen Cecan, a precizat că lucrările de reabilitare la podul de lemn care leagă Sighetu Marmației de Solotvino evoluează, fiind refăcută calea de rulare, iar în săptămânile următoare vor fi reabilitate și trotuarele.
Vizita în teren s-a încheiat cu o discuție detaliată cu reprezentanții antreprenorului, care au asigurat că lucrările sunt în graficul stabilit.
Consiliul Județean Maramureș este înfrățit cu două regiuni din Ucraina, regiunea Transcarpatia din anul 2018 și regiunea Ivano-Frankivsk din 2008.