Noaptea Viflaiemurilor la Vişeu de Sus, o tradiţie de peste 100 de ani

1 minute de citit
- Publicitate -
Ajunul Crăciunului aduce, atât pentru locuitorii orașului Vișeu de Sus, cât și pentru miile de turiști care ne trec pragul în această perioadă, momente UNICE în lume, nemaiîntâlnite altundeva.
Măștile, scenetele de Viflaim puse-n operă de adevărați actori veniți de la toate bisericile din oraș, tradițiile cu totul și cu totul deosebite, miile de spectatori veniți de pretutindeni, transformă localitatea Vişeu de Sus  într-un tărâm de-a dreptul de poveste.
Deși Viflaiemul se regăsește și în alte localități ale Maramureșului Istoric (iar variante ale acestuia pot fi întâlnite și în Transilvania, Moldova și Muntenia), Vișeu de Sus se definește prin accentul deosebit al caracterului apotropaic. Acesta se traduce prin clopotele imense (dubele) pe care dracii le poartă (ajungând și la 70 kg/persoană), al căror zgomot alungă spiritele malefice.
„Vă invităm, așadar, ca și în acest an, în seara Ajunului Crăciunului, duminică, 24 decembrie 2023, începând cu ora 21:00, să petrecem împreună, în fața Casei de Cultură din Vișeu de Sus, Noaptea Viflaiemurilor!
Vă mulțumim și vă așteptăm în număr cât mai mare!”,  este invitaţia lansată de autorităţile din Vişeu de Sus.

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut