Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, prezent la Conferința științifică națională „Civilizațiile antice din spațiul românesc – trecut, prezent și viitor”

2 minute de citit
- Publicitate -

În perioada 17-19 iulie 2025, la Deva, în Sala Șemineului Palatului Magna Curia, s-a desfășurat Conferința științifică națională „Civilizațiile antice din spațiul românesc – trecut, prezent și viitor”. Evenimentul dedicat civilizațiilor antice, a reunit zeci de specialiști din întreaga țară, inclusiv reputați cercetători și membri ai Academiei Române. Toți au avut un dialog viu despre identitate, patrimoniu și daci în contemporaneitate.

Din partea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a participat dr. Marius Ardeleanu cu o lucrare intitulată „Problema dacilor din Polonia și Slovacia în lumina noilor cercetări arheologice”. În cadrul prezentării a fost descris istoricul descoperirilor dacice din Polonia și Slovacia și au fost subliniate cele mai noi descoperiri atribuite dacilor din arealul amintit.

Lucrări mari de infrastructură, renovare și dezvoltare imobiliară, ce au dat șansa arheologilor să desfășoare numeroase cercetări preventive, dar și activitatea detectoriștilor, a făcut ca numărul descoperirilor dacice să se ridice la câteva sute în ultima perioadă, descoperiri prea puțin cunoscute mediului științific sau publicului din România. Aceste descoperiri, în mediul celtic, germanic dar și pur dacic, sunt reprezentate în special de ceramică (prin formele ei caracteristice: ceașca dacică și vasul de gătit/borcan) dar și prin piese de metal, mai ales monede dacice și piese de podoabă și vestimentație.

De asemenea, în cadrul conferinței, au avut loc și lansări de carte care aduc perspective noi asupra moștenirii noastre istorice: cartea „MICIA REDIVIVA” scrisă de arheologul dr. Marius Gheorghe Barbu, cartea „UNDER_HISTORY” scrisă de dr. Roxana E. Stăncescu și s-a lansat cel mai recent număr al prestigiosului anuar științific publicat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, „SARGETIA – ACTA MUSEI DEVENSIS (S.N.)” nr. XIV.

Conferința face parte dintr-un amplu Proiect Cultural – DacFest – finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Consiliul Județean Hunedoara, Primăria orașului Simeria, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Asociația Terra Dacica Aeterna și Centrul Cultural și de Creație Simeria.

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut