În cursul zilei de joi, 23 martie, președintele României a susținut o conferință de presă de la Bruxelles, acolo unde a abordat diferite teme, toate importante pentru țara noastră.
Șeful statului a spus că nu este realist ca țara să fixeze vreun termen pentru intrarea în zona Euro, indiferent dacă acesta este în viitorul apropiat sau nu. Răspunsul acesta a venit în momentul în care un reporter l-a întrebat dacă anul 2060 este unul potrivit pentru aderarea României la zona Euro.
Iohannis a subliniat clar că România nu îndeplinește la momentul actual niciun criteriu din cele patru pentru aderarea la zona Euro.
Pe fond, șeful statului spune că planurile pentru intrarea României în zona Euro trebui făcute atunci când țara a îndeplinit aceste patru criterii. El a declarat că este riscant să se avanseze un termen în acest sens.
”În condiţiile în care avem crize suprapuse şi criză energetică, avem probleme majore cu industria europeană, avem o inflaţie mare, e destul de complicat de dat un termen. Eu nu cred că, în acest moment, că este realist pentru România să fixeze orice termen pentru intrarea în zona Euro. Există multe criterii, există o perioadă de pre-aderare. Eu cred că în acest moment România nu îndeplineşte aceste criterii şi atunci când le vom îndeplini, ne putem face un plan pentru intrarea în zona Euro, dar acum mi se pare un pic riscant să dăm un termen”, a declarat președintele Klaus Iohannis, înaintea participării la Consiliul European.
Ce este Zona Euro?
Zona euro este formată din statele membre ale Uniunii Europene care au ales să utilizeze euro ca monedă oficială. Deși toate statele membre ale UE participă la Uniunea Economică și Monetară (UEM) pentru a sprijini obiectivele economice ale UE, anumite state membre și-au înlocuit monedele naționale cu euro. Aceste țări constituie zona euro. Inițial, zona euro era formată din 11 dintre cele 15 state membre ale UE, atunci când euro a fost introdus pentru prima dată în 1999 ca monedă „scriptică”. Grecia a aderat în 2001, urmată de Slovenia în 2007, Cipru și Malta în 2008, Slovacia în 2009, Estonia în 2011, Letonia în 2014, Lituania în 2015 și Croația în 2023. În prezent, zona euro cuprinde 20 de state membre ale UE.
Danemarca, un stat membru care nu face parte din zona euro, are opțiunea de a adera în viitor, dacă va decide să facă acest lucru. Suedia nu a îndeplinit încă condițiile necesare pentru a face parte din zona euro.
Celelalte state membre care nu fac parte din zona euro, care au aderat la Uniune în 2004, 2007 și 2013, după lansarea monedei euro, nu au îndeplinit criteriile necesare pentru a intra în zona euro la momentul aderării, dar s-au angajat să adere atunci când vor îndeplini cerințele. Aceste state membre sunt denumite ca având o „derogare”, cum ar fi Suedia.
În plus, Andorra, Monaco, San Marino și Cetatea Vaticanului au adoptat euro ca monedă oficială prin acorduri monetare specifice cu UE. Acestea pot emite propriile monede euro în cadrul unor restricții specifice, dar, întrucât nu sunt state membre ale UE, nu fac parte din zona euro, scrie Comisia Europeană.