Mintea omului e ca o grădină

3 minute de citit
- Publicitate -

Cui nu îi plac oamenii senini și grădinile frumoase? Mie îmi plac. Din dorința de a-mi înțelege propriile gânduri, m-am apucat de grădinărit. Am vrut să înțeleg, prin demonstrație, valabilitatea unei comparații auzită pe undeva, și anume că mintea omului este ca o grădină.

Sunt mai grea de cap, de felul meu și mi-a fost dificil să îmi imaginez. Am preferat să mă apuc de treabă.

După câțiva ani de cercetări în paralel – grădinărit și analiza gândurilor – constat că noi oamenii, funcționăm asemeni naturii care ne înconjoară. Întelectul nostru, asemeni pământului, are nevoie să fie lucrat pentru a se putea însămânța.

Semințele sunt visele noastre, idealurile la care visăm. Inutile, dacă nu le plantăm. O sămânță, sau un răsad, dacă îl pui în pământ reușește să prindă rădăcini numai dacă solul este bine afânat, planta udată și îngrijită. În plus, pentru a ajunge la rod, trebuie curățată de buruieni și alți dăunători care ar putea-o ucide.

În plus, de la o sămânță de floarea soarelui nimeni nu este atât de absurd să creadă că va crește un stejar. Probabil, pentru că experiența și observația au demonstrat mii de ani că așa stau lucrurile.

Pe celălalt tărân nevăzut, al gândurilor, uneori suntem atât de nepricepuți în a ne cultiva grădina, încât uităm să ne semănăm visele, dar așteptăm rezultatele, uneori nici nu mai știm ce am semănat, dar suntem nemulțumiți de ceea ce am obținut.

Un gând de cultivat, dacă nu este întreținut (prin cunoaștere) și ocrotit (prin încurajare) ca o plantă, va fi sufocat de alte gânduri parazite și probabil uitat.

Eforturile sunt considerabile în ambele grădini, dar dau rezultate când merg mână în mână. De opt ani cultiv mentă, și tot de atunci sunt puțin mai atentă la ceea ce gândesc. În ceea ce privește menta, am observat că, pe lângă insecte, în plantație cresc și alte zeci de buruieni pe care eu nu le doresc, și dacă nu le scot la timpul potrivit toată munca mea e de prisos.

Realitatea asta materială e ușor de observat cu ochiul liber, în comparație cu lumea nevăzută a gândurilor care se comportă la fel.
La fel ca printre rânduri e și în gânduri. E necesară o analiză obiectivă, o constatare la zi, intervenție de mare precizie pe gândurile parazit și eliminarea lor.
Să ne bucurăm de grădinile noastre, să le ținem mereu curate și pe rod bun.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut