Mihai Olos – 10 ani de la moartea artistului plastic băimărean (26 februarie 1940 – 22 februarie 2015) – vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă.
Despre Mihai Olos, criticul de artă Petru Comarnescu scria: „Mihai Olos creează nu numai cu gândul la el însuși, ci la lumea căreia îi aparține și de aceea are sorți de a fi român și universal, totodată, de a fi tradițional și modern, cu o notă foarte personală de artist intelectual, de meșterpoet”.
Născut în 26 februarie 1940, comuna Ariniș, Maramureș, România, Mihai Olos – artist plastic (pictură, sculptură, artă conceptuală, artă digitală), poet și eseist – s-a stins din viață la 22 februarie 2015 la Amoltern, Endingen, Germania. Între anii 1960-1963, Mihai Olos a studiat la Institutul Pedagogic, Facultatea de Arte Plastice din Cluj. În următorii cinci ani, Mihai Olos a fost profesor de desen la Şcoala Populară de Artă din Baia Mare. În perioada 1977-1978 a fost docent pentru sculptură şi arhitectură în lemn la Institutul de Artă şi Comunicare Vizuală al Universităţii Justus Liebig din Gießen, Germania.
Mihai Olos şi-a expus lucrările în Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Uniunea Sovietică, Japonia, Italia, Statele Unite ale Americii, Canada, Australia, Olanda, Germania, Suedia, Spania, Turcia, Danemarca şi Elveţia. De-a lungul timpului a obţinut mai multe premii şi distincţii. Din anul 1991, a trăit la Endingen, în Germania. A fost considerat „copilul teribil al artei contemporane româneşti”.
Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”