În fiecare an, la data de 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei Române, prin Decretul 381 din 1 octombrie 1959.
Armata Română a eliberat de sub ocupația hortystă zona Transilvaniei de Nord în urma Bătăliei de la Carei, care reprezintă ultima etapă de eliberare a teritoriului actual al României, în cadrul celui de-al doilea Război Mondial. Astfel, au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare, fiind anulat de facto Dictatul de la Viena.
În amintirea acestei lupte, în centrul Municipiului Carei a fost ridicat Monumentul Ostașului Român. Inaugurat în anul 1964, complexul monumental este opera sculptorului Vida Gheza și a arhitectului Anton Dâmboian.
Acest însemn comemorativ se compune din cinci elemente cu semnificații simbolice: un cap de țăran, care inspiră demnitate și statornicie (simbolul răscoalelor țărănești), o poartă cu incrustații asemănătoare celor care împodobesc porțile maramureșene („poarta jertfelor”), o femeie plantând o floare (simbolul reînnoirii), chipul unui ostaș care impresionează prin masivitatea și trăsăturile sale aspre și un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureșene (simbolul flăcării veșnice). Pe acest obelisc este înscris următorul text: „Glorie ostașilor armatei romăne, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”.
Biserica, Școala și Armata sunt trei instituții fundamentale care au aprins în conștiința românilor dragostea pentru țară și ideea de unitate națională. Preoţii au sprijinit sufletele ostaşilor, care au fost alături de ei, de Armata Română, de ţărănimea care a luptat şi s-a jertfit cu un înalt patriotism.
În multele cuvântări, Preasfințitul Părinte Iustin a subliniat conlucrarea Bisericii cu Armata: „avem exemple multe în istoria poporului român când Armata a construit biserici. După 1918, când pe zona Careiului comunitățile de moți strămutate nu aveau biserici ortodoxe, armata a reconstruit bisericile. Biserici de o frumusețe unică. Iar măreața catedrală din Satu Mare, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” este construită de Armata Română, de brava oștire a poporului român“.