Elevă a Colegiului Național ”Vasile Lucaciu”, Sara Șunea vine acasă cu medalia de aur de la Olimpiada Națională a Sportului Școlar

5 minute de citit
- Publicitate -
În organizarea Ministerului Educației și Cercetării, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, s-a desfășurat în orașul-port la Marea Neagră ediția din acest an a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar,  etapa națională șah, nivel gimnaziu. Județele țării, precum și sectoarele Capitalei, și-au trimis cele mai puternice reprezentante la acest adevărat festival al inteligenței și viziunii strategice. Implicarea Federației Române de Șah, alături de ministerul de profil, a accentuat importanța acestui eveniment, dar și valoarea sportivă a competiției.
În proba feminină și-au reprezentat școlile și județele de domiciliu Sara Șunea și Maia Moldovan, sportive care se pregătesc în cadrul celor două cluburi partenere unde au dublă legitimare: Academia de Șah Maramureș și LPS Satu Mare – Sectia SAH.
Sara este elevă la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” ,iar Maia este elevă a Colegiului Național „Emil Racoviță”, Cluj-Napoca.
Nivelul întrecerii a fost unul ridicat, ținând cont că 32 dintre cele 45 de concurente dețin coeficient Elo atribuit de Federația Internațională de Șah. Fiind printre cele mai tinere participante, Sara era cotată inițial cu a patra șansă, în timp ce buna ei prietenă, Maia, aflată în fața examenului de trecere spre ciclul liceal, era pe poziția de start imediat următoare.
Cele două fete însă au avut evoluții foarte bune și au urcat împreună pe podium: maramureșeanca Sara pe cea mai înaltă treaptă, iar clujeanca obținând medalia de bronz. Ambele au încheiat neînvinse, Sara bucurându-se de 5 victorii în cele 7 meciuri, iar Maia determinând 4 oponente să se recunoască învinse. Între ele s-a așezat bucureșteanca Maria Aldea, care a obținut argintul la criteriile de departajare. Dacă în 2024 cele două „amazoa­ne” au ocupat locurile 3, respectiv 4, acum și-au îmbunătățit performanțele, fiind de altfel singurele reprezentante ale celor două județe care, în ultimii ani, au cucerit astfel de medalii.
În secțiunea masculină, între cei 47 de sportivi, i-am regăsit pe maramureșeanul Marian Mureșan (Academia de Șah Maramureș + LPS Satu Mare), dar și pe Marius Tătar (CSS Târgu Mureș + Academia de Șah Maramureș).
Marian este elev la Școala Gimnazială Nr. 18 Baia Mare, iar Marius elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” Tg. Mureș. Marian este un tânăr talentat și foarte pasionat de șah, capabil să joace la un nivel foarte bun, însă încă nu își menține mereu concentrarea ridicată pe durata întregii partide. E capabil să lupte de la egal la egal cu adversari având 2250–2300 Elo, dar poate face și erori costisitoare. Așa ca la Campionatul Național pentru Juniori, a luptat până la ultimele secunde pentru o medalie. Părea să fie deja cu un picior pe podium, însă o mutare greșită a irosit toate eforturile prealabile. Desigur, e nedrept asta pentru că Marian era pe locul 4 înainte de penultima rundă, a avut avantaj în ultima înfruntare, dar în loc de victorie și un loc 3, a urmat o gafă, înfrângere… și locul 11. Totuși, faptul că e atât de aproape de medalia națională arată valoarea sa șahistă, iar mici îmbunătățiri îl pot valida ca sportiv de mare performanță.
Marius arată o maturitate importantă pentru vârsta lui, joacă un șah solid, sănătos și se îmbunătățește constant. De această dată a urcat două locuri față de poziția de start, demonstrând că e un tânăr pe care te poți baza.
Ediția din acest an a ONSȘ este probabil cea mai bine organizată din ultimii mulți ani, colaborarea excelentă dintre factorii implicați făcând ca acești tineri extraordinari să simtă că li se acordă respectul meritat muncii lor. Premiile consistente, savurosul tort și sala de joc sunt elemente care ridică ștacheta organizării la cote înalte.

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut