Mănăstirea Ieud, ce are hramul „Sfinţii Trei Ierarhi”, se află în comuna Ieud, judeţul Maramureş.
Complexul monahal din Ieud cuprinde biserica din lemn si o casa monahala. Biserica de lemn din Ieud, construita in secolul al XVII-lea este monument UNESCO.
Vechile documente atesta existenta localitatii Ieud, din Maramuresul istoric, din anul 1365, cand regele Ludovic prin Diploma din februarie 1365 da dreptul de proprietate asupra mosiei din Ieud voievodului Balc, fiul lui Sas Voda. Aceasta data trebuie pusa in legatura cu momentul in care vechea asezare a Ieudului era pe coasta Balestilor, in apropiere de manastirea Sfintii Trei Ierarhi, intemeiata in secolul XI.
Voievodul Balc, construieste pe proprietatea sa o biserica de lemn din brad in anul 1364, din materialul lemnos existent pe locul respectiv. Fiind construita pe un mic deal biserica avea sa se numeasca „Biserica din Deal”, pe langa numele ctitorului „Biserica lui Balc”, denumiri folosite si in zilele noastre. Biserica era si biserica parohiala.
Datorita faptului ca numarul crestinilor din Ieud s-a marit se construieste o noua biserica, in partea stanga a raului Ieudisor, aproape de centrul satului, numita „Biserica din Ses” in anul 1699 sau 1912, iar datorita dimensiunilor ei impresionante a primit numele de „Catedrala din lemn” de la Ieud.
În această biserică, s-a scris „Manuscrisul de la Ieud” din anii 1391 – 1392, lângă biserică fiind construită o şcoală ce pregătea elevii în teologie pastorală, cântări bisericeşti şi scrierea de manuscrise. Astăzi, manuscrisul poate fi găsit la Academia Română din Bucureşti.
În 1889, biserica este dărâmată de autorităţi, cei trei călugări ce trăiau acolo fiind evacuați pe motiv că este biserică ortodoxă. Arhivele spun că din lemnul bisericii a fost construit un centru commercial
După mai bine de 100 de ani, preotul Alexandru Brici începe să facă demersuri pentru a reconstrui vechea mănăstire. Abia în 1993, după căderea comunismului, Justinian Chira, episcopal ortodox al Maramureşului şi Satmarului aprobă înfiinţarea noii mănăstiri pe locul vechii biserici.
Lucrările au fost terminate în 2003, noua biserică fiind construită din lemn de brad, turla având o înălţime de 60 de metri. Au lucrat la ea meşteri locali; Iconostasul a fost realizat de câţiva meşteri moldoveni.