Mănăstirea Moisei, una dintre cele mai vechi și importante așezăminte monahale din Maramureș, şi-a sărbătorit hramul de iarnă

12 minute de citit
- Publicitate -

În Duminica Praznicului „Întâmpinării Domnului”, pe data de 2 februarie 2025, Mănăstirea Moisei şi-a sărbătorit hramul de iarnă, un prilej de întărire duhovnicească pentru toți credincioșii care au luat parte la această sărbătoare.

Credincioşii s-au bucurat prezența arhierească a Preasfințitului Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, alături de Preasfințitul TIMOTEI Sătmăreanul.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar, fiu al satului, Arhim. Teofil Pop, stareț, Pr. Mihai Chira, protopopul Vișeului, Pr. Gabriel Gorgan, protopopul de Satu Mare, Pr. Ioan Florin Timiș din Săliștea de Sus, Pr. Matei Șandru, din Moisei – Izvorul lui Dragoş, Pr. Vasile Tomoiagă, Pr. Vasile Tomoiagă, Moisei Centru, Pr. Daniel Florian Ghita, Moisei Centru, Pr. Samoilă Vlad, Moisei Luncă, Pr. Florin Mihali, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Dumitru Botiș, director cu serviciile sociale, Arhid. Gherasim Nap, șeful de cabinet al Arhiereului Vicar, Arhid. Ioan Onuț Păcurar, referent al secretariatului eparhial.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Denis Cristian Sulițanu.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Iustin l-a hirotesit pe părintele ieromonah Filotei, economul mănăstirii, de 10 ani în acest sfânt locaș, întru protosinghel, înmânându-i însemnele ridicării în treapta slujirii: Sfânta Cruce pectorală și bedernița.

P.S. Iustin: „Am revenit la Sfânta noastră Mănăstire de la Moisei pentru a sărbători hramul de iarnă, pe care l-am rânduit să fie și l-am stat statornicit, împreună cu Părintele stareț Teofil, să fie sărbătoarea întâmpinării Domnului, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Deci, un praznic împărătesc închinat Mântuitorului.

Mănăstirea Moiseiului este una dintre cele mai vechi mănăstiri existente cu viață neîntreruptă, existență neîntreruptă de peste patru secole. Este undeva la jumătatea secolului XVII, pomenită documentar. Și are continuitate, a avut continuitate. Este importantă biserica de lemn, monument istoric a mănăstirii, care a fost restaurată și care are pe ea înscris anul 1672. Este vorba despre descinderea Mitropolitului de la Bălgrad, Sfântul Sava Brancovici, care este zugrăvit în această biserică tocmai pentru importanța lui în viața mănăstirii, care a sfințit bisericuța de lemn, care dăinuie până astăzi.

Mănăstirea Moisei este o mănăstire importantă pentru acest ținut, în Protopopiatul Vișeu, este la marginea de nord a Episcopiei noastre. Mai sus este orașul Borșa. Localitatea Moisei are peste 8.000 de locuitori. Sunt mai multe parohii, patru parohii în această localitate, credincioșii sunt iubitori ale sfintelor noastre rânduieli strămoșești, ai credinței ortodoxe strămoșești, și sunt iubitori ale rânduielilor și a tradițiilor sfinte, ai colindului, ai cântului. La Moisei se face cel mai mare pelerinaj din eparhia noastră, sunt peste 25.000, 30.000 de credincioși la praznicul Adormirii Maicii Domnului, întrucât Mănăstirea este închinată adormirii Maicii Domnului. A fost dintotdeauna mănăstire de călugări și a fost înființată de ctitorul, care a fost un creștin din Moisei, care a înființat mănăstirea și a așezat-o sub ocrotirea, sub autoritatea Mănăstirii Putna. A luat ființă ca metoc al Putnei. De ce? Din același motiv, din care familia voievodală a Drăgoșeștilor, Drag și Balc, care au întemeiat mănăstirea istorică Perii Maramureșului, care s-a aflat în dreapta Tisei, astăzi în Ucraina, noi am reactivat mănăstirea pe pământ românesc, în stânga Tisei, la Săpânța. Și i-am zis mănăstirea Săpânța Noul Peri. De ce a fost așezată acea mănăstire sub autoritate constantinopolitană și a devenit stavropighie? Pentru ca să nu fie înstrăinată, să nu treacă la altă credință, să nu fie răpită și să fie înstrăinată de credința ortodoxă strămoșească. Din același motiv au așezat și cei de la Moisei și ctitorul, au așezat mănăstirea ca metoc al Putnei, ca să beneficieze de protecția, să beneficieze de protecția Mănăstirii Putna, Putna lui Ștefan cel Mare, celebră, vestită, vatră ortodoxă monahală, care a întărit și a păstrat și apoi a consolidat sfânta și dreapta credință aici, în această mănăstire.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru tot ce se întâmplă aici, în chip minunat. S-au ctitorit multe construcții, se rectitorește, se reînnoiește, se înnobilează și se înfrumusețează casa monahală și am pus piatră de temelie pentru viitoarea biserică catedrală a Mănăstirii Moisei. Această biserică va rămânea biserica de iarnă, în vecinătate se va amenaja muzeul mănăstirii, iar biserica nouă va avea o capacitate de o mie de credincioși, sunt mulți care nu încap acum în biserică și sunt afară. Nu este problemă, că maramureșenii nu sunt creștini de vreme bună. Ei vin la biserică și când plouă, și când ninge, și când este cald, dar biserica cealaltă de zid, care se va lua la întrecere cu Pietrosul de aici, va trebui să aibă capacitatea necesară să-i poată încăpea pe toți cu toată credința lor binecuvântată și frumoasă pe care o au creștinii din Moisei și credincioșii din Maramureșul voivodal. Slavă Lui Dumnezeu pentru toate!”.

P.S. Timotei: „Evenimentul la care ne face Dumnezeu părtași, în această zi de duminică și de sfântă prăznuire, când Biserica noastră drept măritoare, stâlp și temelie a adevărului, face pomenirea aducerii la templu a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Întâmpinarea Domnului, este relatat în Sfânta și Dumnezeiasca Evanghelie doar de Sfântul Evanghelist Luca, în capitolul al doilea al Evangheliei sale, începând cu versetul 22 până la 39. Este cutremurător și în același timp minunat, cum Dumnezeu se supune legilor pe care El Însuși și le-a dat. Rezumativ, dacă încercăm să aprofundăm, și vom aprofunda mesajul praznicului în care astăzi ne găsim, trebuie să ne aducem aminte de formula liturgică prin care noi încheiem Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, care spune în felul următor: Cel ce în brațele dreptului Simeon a primit a fi ținut pentru noi și pentru noastră mântuire, Hristos adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale. Acesta este formula otpust, așa cum este cunoscută în terminologia bisericească, când se încheie Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua de prăznuire a Întâmplării Domnului până la odovania praznicului, peste 8 zile. Cu această formulă liturgică se încheie fiecare slujire în Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos în această perioadă. Și arată că, pentru noi și pentru a noastră mântuire, Mântuitorul Iisus Hristos împlinește într-o totul legea pe care El Însuși a dat. Evenimentul acesta, pe care îl trăim, așa cum am spus, este relatat de Sfântul Evanghelist Luca. „Şi când s-au împlinit zilele curăţirii lor, după legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului, precum este scris în Legea Domnului, că orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului și să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel. Şi iată era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; şi omul acesta era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel, şi Duhul Sfânt era asupra lui și lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Şi din îndemnul Duhului a venit la templu; şi când părinţii au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, El L-a primit în braţele sale şi a binecuvântat pe Dumnezeu şi a zis: Acum slobozeşte pe robul Tău, după cuvântul Tău, în pace, Că ochii mei văzură mântuirea Ta, Pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel. Iar Iosif şi mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Şi i-a binecuvântat Simeon şi a zis către Maria, mama Lui: Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotriviri și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.” Și spusele Dreptului Simeon s-au împlinit întocmai, după cum ne spune Sfânta Scriptură”.

Mănăstirea Moisei este una dintre cele mai vechi și importante așezăminte monahale din Maramureș, având o istorie ce se întinde pe câteva secole. Situată la poalele Munților Rodnei, în comuna Moisei, această mănăstire este un simbol al spiritualității ortodoxe și al tradiției maramureșene.

Istorie și importanță

Se crede că primele chilii monahale au fost ridicate aici încă din secolul al XVI-lea, iar biserica de lemn, care dăinuie și astăzi, datează din anul 1599. Ulterior, în secolul al XVIII-lea, a fost construită și biserica de zid.

Mănăstirea Moisei a fost un important centru religios și cultural, servind de-a lungul timpului ca loc de refugiu pentru credincioși în perioade de restriște. De asemenea, este cunoscută pentru icoanele sale vechi, cu valoare artistică și religioasă deosebită.

Hramuri și evenimente importante

Mănăstirea are două hramuri importante:

  • Adormirea Maicii Domnului (15 august) – când are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje din Maramureș, adunând mii de credincioși.
  • Întâmpinarea Domnului (2 februarie) – un alt moment de sărbătoare, marcat de prezența arhiereilor și a unui sobor de preoți.

Pelerinaje și tradiții

În fiecare an, de Sfânta Maria Mare (15 august), mănăstirea devine loc de pelerinaj pentru credincioși din întreaga țară. Pelerinii vin pe jos, așa cum este tradiția, pentru a participa la slujbe și a se ruga Maicii Domnului. De asemenea, evenimentul este însoțit de obiceiuri străvechi, cum ar fi procesiunile cu icoane și rugăciunile de noapte.

Mănăstirea în prezent

Astăzi, Mănăstirea Moisei este un loc de liniște și reculegere, atrăgând atât credincioși, cât și turiști dornici să descopere frumusețea spirituală și arhitecturală a acestui loc sfânt. Sub îndrumarea starețului Arhim. Teofil Pop, obștea monahală continuă să păstreze și să transmită tradițiile ortodoxe, oferind un spațiu de rugăciune și reflecție pentru toți cei care îi trec pragul.

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut