MĂNĂSTIREA BÂRSANA sărbătoreşte, vineri 30 iunie, trei decenii de la reînfiinţare (1993-2023)

3 minute de citit
- Publicitate -
Vineri, 30 iunie 2023, este un eveniment important în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului deoarece se împlinesc 30 de ani de la rectitorirea Mănăstirii „Soborul Sfinților 12 Apostoli” Bârsana din Maramureșul Voievodal.
Joi, 29 iunie 2023, în ajunul hramului, cu începere de la ora 17:00, va avea loc primirea Sfintei Icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care vine , cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, de la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia și va fi adusa de către o Delegație a Mănăstirii în frunte cu Arhimandritul Macarie, exarhul mănăstirilor.
După sosirea Sfintei Icoane și întâmpinarea ei de către ierarhi, preoți , diaconi,soborul de măicuțe și credincioșii prezenți, se va face procesiune în jurul bisericii și se va așeza în locul special pregătit pentru închinarea credincioșilor. Sfânta Icoană va rămâne la Mănăstirea Bârsana până vineri, după sărbătoarea hramului și închinarea ultimilor pelerini!
De la ora 18:00, pe Altarul de vară din incinta mănăstirii se va oficia Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia urmată de Slujba Privegherii.
Cu acest prilej, vineri, 30 iunie 2023, vor poposi în mijlocul credincioșilor și vor săvârși împreună Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie solemnă, la invitația PS Episcop Iustin și a soborului de măicuțe alături de cei doi ierarhi ai locului: PS Părinte Iustin și PS Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
La finalul Sfintei Liturghii, va fi citit de către PS Timotei Sătmăreanul, în chip solemn, „Actul Aniversar” alcătuit de către PS Episcop Iustin cu acest prilej.
Amintim faptul că, în anul 1993, Preasfințitul Părinte Justinian, Episcopul Maramuresului și Sătmarului, la solicitarea preotului paroh Gheorghe Urda și a credincioșilor din Bârsana, a sfințit și a așezat piatra de temelie a noii biserici a mănăstirii. S-a stabilit faptul că mănăstirea va avea hramul închinat Soborului Sfinților 12 Apostoli. În ziua de miercuri, 30 iunie 1993, s-a prăznuit pentru prima dată hramul noii mănăstiri. În aceeași zi, în cuvântul de învățătură adresat mulțimii de credincioși, PS Justinian Chira a amintit hotărârea ca la Bârsana va fi mănăstire de maici.
- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut