Maestrul Radu Beligan… 105 de ani de la nașterea sa

2 minute de citit
- Publicitate -
Născut la 14 decembrie 1918, în comuna Filipeşti (Bacău), Radu Beligan a studiat Dreptul şi Filosofia la Bucureşti, iar bursa oferită de facultate a folosit-o pentru a-şi plăti taxele la Conservator şi la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, unde a avut-o profesoară pe Lucia Sturdza Bulandra.
„Nu mi-aş fi dorit să mă aflu altcândva şi altundeva decât acolo unde m-a aşezat soarta. Întâmplător, n-au fost vremuri bune. Sunt mai bune azi? Nu ştiu ce să spun decât că soarta mea a fost să trăiesc şi să mor aici, în TERRA MIRABILIS, un pământ binecuvântat de Dumnezeu, unde am fost, cu bune şi cu rele, un om fericit”
Cel mai longeviv actor al scenei românești, maestrul Radu Beligan a fost unul dintre cei mai mari actori de film, teatru şi televiziune din România, cu o carieră care se întinde pe parcursul a aproape 80 de ani, cu peste o sută de roluri în teatru, cinematografie și televiziune.
Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor, Walk of Fame Bucureşti. În 2013, maestrul a primit titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records.

La 5 aprilie 2002, preşedintele Franței, Jacques Chirac, a semnat Decretul prin care Radu Beligan era numit în grad de Ofiţer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare franceze. A fost primul actor român căruia i s-a acordat această prestigioasă distincție

„Să-mi doresc să mai fiu copil şi să mă mângâie mama…
Sunt atât de departe de mama mea, la atâta distanţă, încât nu mai pot să am asemenea gânduri, visuri.
Dar mi-aduc aminte cum ne-am despărţit.
Ea a murit de cancer…
De la fereastra gării, de-acolo…
M-am urcat în tren şi i-am făcut cu mâna…”
Radu Beligan
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut