Joi, 24 aprilie 2025, Asociația Vis Juventum și Asociația Start au lansat trei proiecte importante destinate sprijinirii copiilor și familiilor vulnerabile, în cadrul unei conferințe desfășurate la Biblioteca Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
La conferință au participat reprezentanți ai organizațiilor partenere și autorităților locale și județene, experţi ai proiectelor şi jurnalişti, marcând debutul unor proiecte menite să susțină 800 de copii și familiile acestora proveniţi din sitemul de protecţie specială din judeţele Maramureş şi Suceava, şi anume:
- „VIS pentru Familie, VIS pentru Viitor” – ID MySMIS 328831, implementat de Asociația Vis Juventum, în parteneriat cu DGASPC Maramureș
- „VIS pentru Copii, VIS pentru Comunitate” – ID MySMIS 329147, implementat de Asociația Vis Juventum, în parteneriat cu DGASPC Suceava
- „La START – servicii pentru copil și familie” – ID MySMIS 329827, implementat de Asociația Start pentru Performanță, în colaborare cu DGASPC Maramureș
Evenimentul a fost deschis de Mihaela Pintea Traian, manager de proiect şi sufletul acestor iniţiative lăudabile, care a prezentat cele două asociaţii şi principalele obiective și activități ale proiectelor lansate recent. “Este interesant faptul că este prima linie de finanţare în care evaluatorul solicită evaluarea impactului… până la sfârşitul proiectului trebuie să demonstrăm că cel puţin 190 de copii au stat pe termen lung în intervenţie, deci n-au avut o participare efemeră la o activitate ci s-au furnizat servicii pe termen lung, pe durata proiectului, de minim 18 luni, şi ieşirea din operaţiune în termen birocratic, adică atunci când se termină participarea acestuia la activităţile proiectului, ei au viaţa îmbunătăţită şi trebuie să măsurăm impactul. Aşadar, în fiecare proiect, va trebuie ca cel puţin 190 de copii să aibă participare de 18 luni în perioada de implementare, să aibă dovedit impactul şi, dacă cumva, există copii care nu au reuşit să participe 18 luni, noi ne asumăm continuarea serviciilor după finalizarea proiectului”, a adăugat Mihaela Pintea Traian.
În continuare, managerul Mihaela Pintea Traian a făcut o comparație inedită și plină de semnificație prin care a asemănat evenimentul cu celebra Conferință Solvay din 1927, renumită pentru reuniunea unora dintre cei mai mari savanți ai secolului, aducând în discuție figura remarcabilă a Mariei Curie, singura persoană care a primit Premiul Nobel în două domenii științifice diferite, ca exemplu elocvent al valorii pe care o poate revela reintegrarea socială. În ciuda obstacolelor legate de origine, gen și statut social, Marie Curie a reușit să își depășească condiția, devenind o sursă de inspirație pentru generații întregi.
Urmăriţi aici momentul din conferinţă:
Au mai luat cuvântul: Adrian Vlad – consilier județean, Silviu Nicolae Ungur – director general DGASPC Maramureș, Ancuța Coza – inspector școlar Lavinia Sabău – șef serviciu Serviciul de Probațiune Maramureș, Alina Pralea – director Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș.
Conferinţa a fost urmată de o activitate interactivă intitulată “Voci dincolo de tacere” şi realizată de Bela Szuroka, coordonator centru.
Cu un buget total de aproape 4 milioane de euro, proiectele vor fi implementate în perioada martie 2025 – februarie 2028 și vizează sprijinirea a 800 de copii şi familii prin servicii comunitare integrate, personalizate și inovatoare.
Aceste proiecte sunt cofinanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021–2027 și au ca obiectiv creșterea accesului la servicii sociale comunitare de calitate pentru copii și familiile acestora, pe o perioadă de trei ani. În mod special, se pune accent pe prevenirea separării copilului de familie și pe sprijinirea reintegrării în familie a celor care provin din sistemul de protecție specială. 800 de copii și familii vor beneficia de serviciile şi activitățile prevăzute în cadrul acestor proiecte.
MaramuresOnline.ro