În anul 1938, la postul de radio București, a debutat ca interpretă de muzică tânăra Maria Tănase, cea care va deveni un simbol al cântecului popular românesc.
Acompaniată de taraful Ion Matache din Arges, a sustinut „pe viu” un program de cântece românesti la emisiunea „Ora satului”. La acea emisie, taraful lui Ion Matache era format din doi violonisti, un contrabasist, un tambalist si un cobzar. După comentariile cronicarilor muzicali, prilejuite de debutul la radio si ecoul puternic în rândurile auditorilor emisiunilor radiofonice, Maria Tănase continuă să fie programată aproape săptămânal de Radio România.
Mama mea îmi punea la pick-up când eram mic Maria Tănase și îmi spunea ce voce și ce stil fabulos de interpretare are. Apoi, Mărgelatu. Măi oameni, Marga Barbu interpretează la un moment dat ”Cine iubește și lasă”. Îmi amintesc că plângeau și pietrele.
Apoi se mai spune prin popor că însusi Marele Brâncuși ar fi avut o pasiune ascunsă pentru Maria Tănase. A fost supranumită Pasărea măiastră de către Nicolae Iorga în anul 1938.
Cred că ne-a marcat copilăria tuturor, iar acum, în Lada cu Zestre o ascultăm cu o piesa murmurată de toată România, chiar dacă nu recunoaștem 🙂
Dan Cristian COARDĂ