La superlativ de ziua lui Ștefan Hrușcă!

5 minute de citit
- Publicitate -
Prin anii ’70, elevul de la Liceul Pedagogic din Sighetu Marmațíei, Ștefan Hrușcă, alături de alți colegi, erau înscriși la diferite activități ale Școlii Populare de Artă, unii făceau parte din orchestra simfonică sau din alte formații. La contrabas, un fecior mai înalt… adică Ștefan! Într-o zi, undeva într-o clasă, cineva cânta, acompaniindu-se la o chitară… așa l-am cunoscut, așa l-am auzit.
L-am invitat să participe la activitățile pe care le-am organizat ca director al Casei de Cultură. De fiecare dată se bucura de succes. A participat și la secțiunea folk din cadrul Festivalului de poezie… Locul I! Pentru că de câte ori cânta, trebuia să-i împrumut o chitară… i-am cumpărat-o pe cea mai scumpă pe care am găsit-o la magazinul de instrumente muzicale „Doina” din Sighetu Marmației – drept premiu pentru Locul I. După cum mi-a mărturisit mai târziu, când ne-am întâlnit în Canada, o mai păstrează și acum!
În anii următori l-am propus pentru o înregistrare la TV, o emisiune pentru tineret realizată de Bety Mondanos și Luminița Suciu. Filmările au avut loc în „sala coloanelor” din secția de etnografie a Muzeului Maramureșean!
Anii au trecut, Ștefan Hrușcă a câștigat popularitate, a avut succes alături de Adrian Păunescu și Cenaclul „Flacăra”, susţinând peste 1000 de spetacole împreună cu cenaclul. Apoi a plecat în Canada unde și-a întemeiat o frumoasă familie.
Au venit turneele organizate în preajma Crăciunului, în care a susținut concerte de mare succes în toată țara și în străinătate.
Totul a început în decembrie 1991, pe scena sălii „George Enescu” din Sighetu Marmației, unde a avut loc primul concert al „ÎNVĂȚĂTORULUI DE COLINDE”, Ștefan Hrușcă (așa cum îi spunea regretatul poet George Țărnea). Din spectacol a făcut parte Grupul vocal al Ansamblului „VOINICELUL” de la Casa de copii școlari (dirijor Marin Pihuleac, director Ioan Dorel Todea). Următorul spectacol a fost la Opera Română din București, unde Ștefan s-a bucurat de aplauzele unui public select. Prezentator a fost prietenul nostru, poetul George Țărnea.
Organizatorii au pus la cale o surpriză de proporții pentru Ștefan …la mijlocul spectacolului, după evoluția Ansamblului „Voinicelul”, în scenă au intrat părinții lui…câte de greu a fost să cânte apoi ”Rugă pentru părinți” ! Emoționant, copleșitor !
În anii următori Ștefan Hrușcă a luat în spectacol grupul de colindători al Ansamblului „Voinicelul”. Gestul lui și evoluția excepțională a copiilor, au impresionat publicul din orașele unde au avut loc concerte. Unul din cele mai importante a avut la Banca Națională a României, în prezența guvernatorului băncii Mugur Isărescu și a numeroase personalități din viața publică a Bucureștiului.
Ștefan Hrușcă a ținut să aibă alături de el reprezentanți al Maramureșului Voievodal: Ansamblul „Flori de Maramureș” (de la Liceul Tehnologic Forestier, instructori regretatul Virgil Michiduță și apoi Dorel Jurj, cu solista Maria Nemeș, coordonator Dorel Todea), Ansamblul „Dor românesc” ( instructor Gheorghe Rednic, cu soții Orza și Adrian Bența, coordonator Dorel Todea). Pentru că în preocupările mele nu au mai intrat formații artistice, Ștefan Hrușcă a invitat un grup al Ansamblului ”Mugurelul” și apoi alte grupuri selectate pentru concertele susținute în țară.
Au urmat, an de an, concerte de mare succes, editarea de casete și CD-uri, transmisii la televiziune, concerte în străinătate în comunitățile românești… un adevărat ambasador al valorilor tradiționale românești (în mod special a Maramureșului).
Ștefan Hrușcă s-a mândrit mereu cu Maramureșul său natal, promovând, pe lângă repertoriul său unic, formațiile copiilor, a tinerilor și a artiștilor sigheteni.
Printre atâtea concerte a găsit răgazul să cânte și pentru sigheteni, pentru ieudeni, vișoani sau băimăreni, pentru maramureșenii săi.
Mulțumim, Ștefane, pentru bucuria care ai adus-o tuturor în preajma celei mai frumoase sărbători: CRĂCIUNUL!
De ziua ta de naștere îți dorim sănătate, bucurii alături de cei dragi, noi succese în cariera artistică!
Prof. dr. Ioan Dorel Todea

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut