La mulți ani, Gheorghe Turda

2 minute de citit
- Publicitate -
Gheorghe Turda s-a născut la 6 martie 1948, este un adevărat ambasador al cântecului popular românesc , a susținut concerte în peste 40 de țări și a participat la peste 80 de turnee internaționale (în: Italia, Franța, Finlanda, Danemarca, Grecia, Ungaria, Austria, Slovenia, Cehia, Slovacia, Rusia, China, Coreea, Japonia, Mexic, Brazilia, Egipt, Israel, Cuba ,SUA)
Pe lângă turnele artistice a făcut parte din delegațiile oficiale ale României și a cântat în fața conducătorilor unor țări (pentru 7 președinți ai SUA).
Începând din 1966 a colaborat cu majoritatea ansamblurilor artistice din țară, între care: Ansamblul folcloric „Mara” din Sighetu Marmației, „Cindrelul”, „Junii Sibiului”, „Ciprian Porumbescu” (Suceava), „Mărțișorul” (Cluj-Napoca), „Doina” (al armatei), „Tinerimea română”, „Doina Carpaților”, „Doina Gorjului”, „Doina Banatului”, „Maramureșul” (Baia Mare), „Ciocârlia”și altele.
După absolvirea Academiei de Muzică a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia română”. A inițiat o suită de spectacole literar-muzicale în sala de festivități a ministerului, a devenit directorul ansamblului „Ciocârlia”(pe care l-a reorganizat), a întreprins multe turnee în țară și peste hotare.
Pe parcursul carierei artistice a fost distins cu numeroase medalii, diplome, semne ale recunoașterii valorii interpretative. Pentru întreaga activitate artistică, în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru păstrarea și transmiterea folclorului național, pentru activitatea dedicată slujirii valorilor tradiționale ale neamului românesc i s-a conferit titlul de „Cetățean de Onoare” al municipiului Sighetu Marmației iar Episcopia Maramureșului și Sătmarului i-a acordat Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul din Maramureş”, cea mai înaltă distincţie care se acordă personalităţilor culturale.
La mulți ani Gheorghe Turda, sănătate și succes !
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA

- Publicitate -
TAGGED:
Share this Article
Sari la conținut