Gheorghe Grigurcu a onorat cu prezența domniei sale, în calitate de președinte al juriului, timp de peste 12 ani „Festivalul Internațional de poezie de la Sighetu Marmației (2007-2019)”.
De aproape patru decenii Gheorghe Grigurcu scrie cronici literare la cărți de poezie, eseistică, teorie literară etc. risipite în presa din toată țara.
A publicat în „Familia”, „Viața românească”, în „Contemporanul”, la care a fost redactor de la distanță, de la Târgu Jiu, la „România literară”, în „Convorbiri literare”.
Tehnic vorbind, Gheorghe Grigurcu supune poezia sau critica unui decupaj expert și apoi compune un soi de colaje comentate. S-a afirmat și ca un polemist acerb, mai ales după 1990, când s-a angajat în lungi campanii de promovare a principiilor morale în evaluarea istoriei literare române din perioada regimului comunist.
În paralel cu critica, Gheorghe Grigurcu n-a încetat să scrie și să publice poezie de factură modernistă, concentrată, metaforică și conceptualizantă, subtil-livrescă, disimulând fervori existențiale și intelectuale. Nu întâmplător compune, mai ales în ultimele perioade, aforisme.
Ana Blandiana spunea: „Gheorghe Grigurcu domină de ani de zile viața literară fără să se amestece în ea. Nu cred că a existat în ultimii 15 ani un autor mai serios și, în același timp mai productiv, indiferent dacă își exersa condeiul neobișnuit în comentariul politic, în poezie, în eseu, în polemică, în critică sau istorie literară. (…) El nu este un critic literar care scrie și versuri și nici un poet care scrie și critică literară, el este în egală măsură un poet de primă mărime și unul dintre cei mai importanți critici literari ai acestei perioade de tranziție între milenii”. Nicolae Manolescu afirma: „… Gheorghe Grigurcu este unul dintre cei mai buni critici de azi”.
Gheorghe Grigurcu este un simbol al intransigenței, criticul literar de mare talent aflat de mulți ani într-un exil neoficial, la Târgu-Jiu.
Îi mulțumim pentru contribuția la ridicarea calității Festivalului de poezie de la Sighetu Marmației, pentru modul în care a reușit să descopere și să valorifice tinere talente, să ierarhizeze cărțile incluse în concurs.
La mulți ani cu sănătate maestre Gheorghe Grigurcu!
Prof. dr. Ioan Dorel TODEA