La mulţi ani, Dorel Vişan! Senatorul melcilor împlineşte 86 de ani

2 minute de citit
- Publicitate -
Dorel Vișan a împlinit 86 de ani. O viață dedicată cinematografiei, teatrului, poeziei şi culturii românești
Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București. După absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.
Este unul din cei mai importanți actori de film din România și unul din puținii, care au ajuns la o solidă reputație europeană. A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale. Este și poet, numele său a fost inclus în antologiile Poeți clujeni contemporani (este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj).
Dorel Vișan a răspuns de multe ori invitației de a susține recitaluri de poezie, de a se întâlni cu cei din Maramureșul Voievodal, întâlnirile transformîndu-se în adevărale regaluri artistice încărcate de emoție.
Alături de numeroase premii și distincții a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
Maestre, multă sănătate și noi realizări artistice.
La mulți ani binecuvântați!
Articol semnat de prof. dr. Ioan Dorel Todea 
- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut