La Mogoşa: centru dotat cu echipamente bazate pe Inteligenţa Artificială, pentru găsirea automată a persoanelor dispărute

2 minute de citit
- Publicitate -

Misiunea salvatorilor montani din Maramureş va fi sprijinită de un centru local de căutare-salvare cu drone şi analiză date folosind Inteligenţa Artificială.

În data de 9 August 2023, ora 11.00, pe faleza Lacului Mogoşa, aproape de baza de salvare a Salvamont Maramureş, va fi inaugurat Centrul Local de Analiză Date, dotat cu echipamente de detecţie automată a persoanelor dispărute.

Centrul va beneficia de un program software inovator, #SARUAV, bazat pe Inteligenţa Artificială, care face detecţia automată a oamenilor, folosind anumite indicii, precum elemente de îmbrăcăminte, piese de echipament sau diferite obiecte pentru indicarea locaţiilor precise unde se poate interveni.
Programul funcţionează în baza unui set de fotograme  capturate cu drone şi poate procesa 100 de fotograme în aproximativ 2 minute, indicând operatorului detalii asociate cu coordonatele GPS exacte ale locaţiei.

De asemenea, în acest proiect Salvamont Maramureş operează 3 drone de ultimă generaţie dedicate pentru misiuni complexe de căutare-salvare folosind sisteme avansate de fotogrametrie, termoviziune, zbor automat, urmărire relief, timp de zbor prelungit, camere foto-video multiple, cartografiere pentru hărti 3D şi capturare date pentru analiza automată folosind Inteligenţa Artificială. Dronele sunt dotate cu senzori anticoliziune 360*, zoom puternic de până la 56x, zbor îndelungat de până la 45 minute cu un singur acumulator, set suplimentar de încă 3 acumulatori pentru a face faţă celor mai grele misiuni în munţi.
Centrul local de analiză şi intervenţie cu drone din judeţul Maramureş va fi disponibil 24/7 cu ajutorul a trei piloţi de drone instruiţi din rândul salvatorilor montani şi dispeceri pregătiţi ca operatori sistem inteligent cu detecţie automată.

Proiectul este implementat de Salvamont Maramureş şi Consiliul Judeţean Maramureş, alături de Salvamont România, împreună cu partenerul de tehnologie Vodafone România.

 

- Publicitate -
Share this Article
adbanner
Sari la conținut