La Ieud, creatorii de costume populare au intrat în legalitate

4 minute de citit
- Publicitate -

La Ieud, de Ziua Iei, au fost sărbătorite, așa cum ce cuvine, femeile care dau naștere costumului popular.

Evenimentul a avut loc la Casa Tradițiilor din Ieud unde peste 30 de cusătoare de cămeși și costume tradiționale au fost premiate de primarul Nicolae Traian David și Consiliul Local Ieud pentru efortul depus în perpetuarea portului tradițional românesc.

Toate au primit flori, calendare şi diplome de apreciere însă surpriza cea mai mare au fost Declarațiile de Notorietate cu privire la abilitatea de a desfășura activități specifice meseriilor tradiționale și artizanale. Cu aceste declarații cusătoarele își vor putea desfășura activitatea economică pe persoană fizică în mod legal.

„Dacă toată lumea sărbătoreşte Ziua Iei, hai să sărbătorim şi noi pe cele care dau naştere costumului popular”, declară primarul Nicoale Traian David, iar „Prin declaraţia de notorietate se certifică faptul că sunt confecţionere de costum popular şi o să poată să-şi valorifice munca lor legal”, mai arată acesta.

Cu toate că a fost o sărbătoare a portului naţional şi în multe zone au răsunat ceterile şi cântecele de Sânziene, la Ieud sărbătoarea s-a desfăşurat în linişte, sub canoanele postului Sfinţilor Apostoli Petru si Pavel (12 iunie – 28 iunie), cu binecuvântarea preotului Dinu Horațiu Brici din localitate, acesta fiind prezent la întâlnirea prilejuită de sărbătoarea portului naţional.

Poveștile cusătoarelor de cămeși din Ieud despre cât de migăloasă este munca lor şi despre procesul de confecţionare a cămeşilor româneşti au răsunat în Casa Tradiţiilor din Ieud unde se află o colecție de peste 300 de cămeși maramureșene și textile tradiționale (țoluri, fețe de pernă) de pe Valea Izei și nu numai, unele cu o vechime de peste 100 de ani. Colecția se află în Camera cu cămeși, unde este și un război de țesut pe care orice turist merită să le vadă, să le încerce sau să-şi facă fotografii memorabile.

Despre confecționarea cămășilor tradiționale în Ieud, înv. Ofrim Ioana ne mărturiseşte că femeile din Ieud au pus întotdeauna mare preț pe această îndeletnicire. „Se știe că portul popular are rădăcini adânci în istoria neamului românesc. El continuă să se păstreze și astăzi în multe din zonele țării, dovedind că una din caracteristicile sale este continuitatea.

Costumul popular, atât la femei cât și la bărbați, necesită însă multă pricepere, răbdare și creație din partea celor care îl confecționează. Cea mai migăloasă îndeletnicire a costumului popular o constituie cusutul cămășii.

Cusătoare pricepute, ieudencele aleg întâi pânza, de regulă de bumbac, apoi începe croirea cămășii, alegerea modelului, stabilirea tehnicii cusăturii („în ferestre”, „în cruci”, „în mutări”, „cu colți”, „în scărițe”, „cu bezeri”, etc.), îmbinând culori pastelate și odihnitoare, așa au fost, așa sunt și așa vor fi cămășile ieudenilor, însă rar vezi două la fel.
Privind îndeaproape pe cineva din Ieud ce poartă o cămașă tradițională, desprinzi accente și expresii artistice cu profunde semnificații care, prin formele diferențiate ce sunt încremenite pe pânză, ne poartă departe, atestând o creație de milenii”, adaugă înv. Ofrim Ioana.
„Respect pentru acest simbol al naţiunii! Respect pentru femeile din Ieud care confecționează cămașa tradițională!”, primarul comunei Ieud, Nicolae Traian David.
Dan Cristian Coardă

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut