În perioada 25-27 octombrie 2024, în organizarea Departamentului de Geologie, al Facultății de Geografie și Geologie, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, s-a desfășurat Simpozionul Științific Geo-Iași ediția 2024. La manifestarea științifică au fost înscrise 47 de lucrări, a căror abstracte au fost publicate într-un volum special al Analelor Științifice ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași – Seria Geologie, intitulat „Book of abstracts GEO-IAȘI-2024 Scientific Symposium” (ISSN 1223-5342).
Lucrările Simpozionului s-au desfășurat pe mai multe secțiuni orale sau de postere, astfel: Sesiunea de deschidere (cu comunicări în plen), Sesiunea „Mircea Savul” (cu comunicări din tematicile Mineralogie, Petrologie, Geochimie și Geologie economică), Sesiunea „Grigore Cobâlcescu” (cu comunicări din tematicile Paleontologie, Stratigrafie, Geologie structurală, Sedimentologie și Hidrogeologie), Sesiunea de postere și Sesiunea de închidere (cu comunicări în plen). Sesiunile menționate au fost armonios completate cu o Expoziție de fotografii (în Holul Departamentului de Geologie), o Aplicație practică la Formațiunea de Hangu (județul Neamț) și Tururi ghidate sub egida „Iași – istorie și cultură”, la Muzeul „Colecțiilor Paleontologice Originale”, Muzeul de Mineralogie și Petrografie „Grigore Cobâlcescu”, „Sala pașilor pierduți” și în municipiul Iași.
”La Simpozion au participat cadre didactice universitare, cercetători științifici, doctoranzi și specialiști de la Departamentul de Geologie al Universității „Al. I. Cuza” Iași, precum și de la diverse instituții din țară și străinătate, precum: Université Francois Rabelais de Tours France, Institut für Geologie und Mineralogie – Universität zu Koln, Firat University Turkey, Universitatea din București – Departamentul de Geologie, Mineralogie și Paleontologie, Institutul Geologic al României București, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar București, Institutul de Geologie și Seismologie al Universității de Stat din Republica Moldova, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Institutul de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu” al Academiei Române, Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
Prezent la această prestigioasă manifestare științifică, dl. conf. univ. dr. ing. Ioan Denuț – directorul Muzeului de Mineralogie, a prezentat, în cadrul Sesiunii „Mircea Savul”, lucrarea intitulată „Contribuția zăcămintelor din Bazinul minier Baia Mare la constituirea patrimoniului Muzeului Județean de Mineralogie Victor Gorduza” Baia Mare. Prezentarea a fost apreciată de publicul prezent și prin intervențiile moderatorilor Haino Uwe Kasper, Marian Munteanu și a profesorului Ioan Petreuș, care a vorbit laudativ despre activitatea Muzeului și donația pe care se pregătește să ne-o ofere.
Pe lângă comunitățile științifice geologice, din marile centre universitare din România – București, Iași și Cluj-Napoca – prezente, comunitatea geologică băimăreană a reprezentat Maramureșul la acest eveniment și prin dl. conf. Marinel Kovacs, care a susținut două lucrări: „Activitatea vulcanică din Munții Gutâi: evoluție și geneză – o retrospectivă” și „Rolul amestecurilor de magme în petrogeneza complexului magmatic Laleaua Albă (zona vulcanică Gutâi, Carpații Orientali)”, arată Muzeul Județean de Mineralogie.