Președintele Consiliului Județean Maramureș a anunțat, în premieră, că luna viitoare la Sighetu Marmației, reprezentanții Consiliilor Județene din nordul României care au graniță cu Ucraina – Satu Mare, Maramureș, Suceava, Vaslui – vor semna în prezența unor înalți oficiali europeni un protocol comun de constituire a unui parteneriat pentru reconstrucția Ucrainei, cu scopul principal de a facilita accesul companiilor din România care doresc să colaboreze pentru reconstrucția Ucrainei.
Pe agenda delegației de la Ujgorod s-a regăsit și o nouă întâlnire bilaterală între președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea, și guvernatorul Administrației Militare de Stat a regiunii Transcarpatia, Miroslav Bilețki. Cu această ocazie, cei doi oficiali și-au actualizat informațiile privind cooperarea pentru deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei între cele două regiuni, precum și evoluția lucrărilor la Podul peste Tisa, obiectiv prioritar pentru ambele părți.
În acest context, vor fi continuate demersurile ca pe lângă deschiderea punctului de frontieră de la Podul peste Tisa să fie deschise și noile puncte de frontieră de la Remeți – Iablunivka și Hija – Tarna Mare pentru a se putea realiza o cooperare transfrontalieră solidă a companiilor din regiune și astfel să existe dezvoltare economică de ambele părți. În viitorul apropiat, vor avea loc noi întâlniri de clarificare cu decidenții de la nivel guvernamental din ambele țări, la nivelul Ministerului Transporturilor și Ministerul Afacerilor Externe.
În ceea ce privește evoluția construcției podului peste Tisa, guvernatorul Administrației Militare de Stat, Miroslav Bilețki, a adus vești bune și l-a informat pe președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, că a primit asigurări guvernamentale privind finanțarea drumului de legătură de pe partea ucraineană ce se va interconecta cu noul pod peste Tisa. Președintele Consiliului Județean Maramureș a transmis invitația părții ucrainene de a realiza o nouă vizită pe șantier în momentul în care cele două capete ale podului vor fi reunite. Totodată, guvernatorul a asigurat că va solicita fonduri și pentru realizarea drumului de acces de la viitorul punct de frontieră Remeți – Iablunivka, dacă acesta se va deschide curând.
În plus, președintele Gabriel Zetea a informat oficialii ucraineni că la nivelul Consiliului Județean Maramureș se lucrează la un Plan de Dezvoltare a Infrastructurii din Maramureș împreună cu Banca Mondială, care va avea ca obiectiv principal reabilitatea și realizarea unor căi și noduri rutiere importante pentru dezvoltarea economică a regiunii.
Delegația Consiliului Județean la Ujgorod a reprezentat și o misiune economică prin care s-au avut în vedere și stabilirea unor contacte de colaborare la nivel regional. Astfel, a fost discutat și subiectul cooperării economice în domeniul creșterii animalelor alături de doi reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine din Maramureș: Daniel Pop, din partea asociației „ProOvis” și Gheorghe Buda, din partea asociației „Maramureșul”. Reprezentanții ucraineni s-au arătat deosebit de interesați de o colaborare cu fermierii din Maramureș pentru a naturaliza rasa țurcană în zona lor, dar și să dezvolte un parteneriat pe termen lung în domeniu cu fermieri din Maramureș. Reprezentanții crescătorilor de animale au invitat fermieri din Ucraina să viziteze fermele din Maramureș pentru a vedea la fața locului potențialul economic, animalele și condițiile din fermele de ovine.
În continuarea vizitei în Ucraina, delegația Consiliului Județean Maramureș a realizat o vizită la catedra de limba română din cadrul Universității de Stat din Ujgorod, unde reprezentanții județului Maramureș au fost primiți de rectorul universității, de studenții etnici români de la secția de limbă română, împreună cu profesorii coordonatori. A fost vizitată sala destinată activităților din cadrul catedrei de limba română care a fost recent modernizată, fiind dotată cu echipamente IT și mobilier, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a felicitat studenții pentru pasiunea și seriozitatea cu care se dedică studiului limbii române. În plus, ca un semn de prețuire din partea maramureșenilor, președintele Consiliului Județean a dăruit catedrei de limba română de la Universitatea din Ujgorod, cu sprijinul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Maramureș, cele două volume din cartea „Arta din România – din preistorie în contemporaneitate” menită să ofere studenților o viziune completă asupra acestui domeniu și să conserve spiritul patriotic românesc și în viitor.
Vizita la catedra de limba română de la Universitatea de stat din Ujgorod s-a încheiat cu un moment omagial la scuarul prieteniei ucraineano – române reprezentat de o mică statuetă a poetului „fără pereche”, Mihai Eminescu.