Cel mai mare festival românesc din Statele Unite a ajuns la a treia ediție. Mii de oameni din toată America au fost prezenți timp de trei zile, în ciuda vremii caniculare, la spectacolele de dans și concerte, expoziții, degustări de bucate tradiționale și vin, demonstrații meșteșugărești de sculptură în lemn și olărit.
A treia ediție a celui mai mare festival românesc din Statele Unite al Americii, “Romanian Weekend at The Wharf”, a avut loc pe încântătoarea promenadă The Wharf din Washington, DC, timp de trei zile, în perioada 12-14 iulie 2024.
Organizat de Ambasada României în S.U.A. și Institutul Cultural Român din New York / Romanian Cultural Institute in New York / ICR New York, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş și cu sprijinul mai multor parteneri locali, evenimentul a adus în atenția a mii de oameni prezenți la festival în ciuda vremii caniculare, o ofertă culturală diversă și a subliniat specificul culturii tradiționale românești. Programul a inclus activități diverse precum concerte, spectacole de dans, lecturi performative, expoziții de cărți românești traduse în limba engleză, demonstrații meșteșugărești, activități pentru copii, expoziții de haine și bijuterii inspirate din motive tradiționale, degustări de vinuri și multe alte activități specifice și inspirate din cultura românească.
„Prin Weekend-ul românesc de la Washington dorim să marcăm atât aniversarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, ajuns anul acesta la 27 de ani de existență, cât și trecerea a 20 de ani de la aderarea României la NATO”, a spus ambasadorul României, Andrei Muraru, în deschiderea evenimentului. Ambasadorul Muraru a subliniat faptul că faptul că atât parteneriatul cu SUA cât și apartenența la NATO conferă României cele mai bune garanții de securitate din istoria țării, mai ales în contextul invaziei brutale și sângeroase a Rusiei din Ucraina împotriva Ucrainei. “România, împreună cu Statele Unite și partenerii NATO, va continua să sprijine lupta Ucrainei atât cât va fi necesar, pentru că libertatea este cel mai important lucru pe care îl avem cu toții”, a arătat Andrei Muraru. De asemenea, au mai rostit alocuțiuni directorul ICR New York, Dorian Branea, și vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Radu Daniel Trufan.
Programul expozițiilor și atelierelor a fost întregit de seria concertelor susținute de artiști relevanți precum Simion Bogdan-Mihai și Lăutarii de Mătase, Ansamblul Folcloric National Transilvania, Paula Hriscu, Vox Maris Chicago, Ansamblul de Dansuri Folclorice „ Carpathia”, Andreea Rebaltescu. (…)