Joia Mare: Ziua Cinei celei de Taină și a smereniei – tradiții și semnificații în Săptămâna Patimilor

1 minute de citit
- Publicitate -

Creștinii ortodocși din întreaga lume marchează astăzi Joia Mare, una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor, în care Biserica rememorează Cina cea de Taină, spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus și începutul drumului spre răstignire.

În biserici, se oficiază Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, iar seara, credincioșii participă la slujba celor 12 Evanghelii, ce redau suferințele și trădarea lui Hristos.

Joia Mare este, totodată, ziua în care gospodinele vopsesc ouăle roșii – simbol al jertfei lui Hristos și al Învierii. Tradiția spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul și au puteri protectoare. Tot astăzi se coc cozonacii și pasca, pregătindu-se mesele pentru sărbătoarea Paștelui.

În unele zone din țară, oamenii aprind focuri în curți sau la morminte, în amintirea celor adormiți, iar Joia este considerată ultima zi în care se mai pot pomeni morții înainte de Înviere.


Joia Mare este o zi a smereniei, a iertării și a curățirii sufletești. Prin exemplul lui Iisus, care și-a spălat ucenicii pe picioare, creștinii sunt îndemnați la iubire, slujire și umilință.

MaramuresOnline.ro

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut