Joi, 3 aprilie 2025, plenul Consiliului Județean Maramureș se va reuni pentru a dezbate și vota proiectul de buget al județului pentru anul în curs. Este un buget construit cu dificultate, în urma unor analize amănunțite și a unui efort colectiv din partea aparatului propriu al instituției, având în vedere două priorități majore: asigurarea funcționării administrației județene și cofinanțarea proiectelor aflate în derulare.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat că bugetul propus va suferi numeroase modificări în perioada următoare, în funcție de rectificările bugetare care vor veni din partea Guvernului României, dar și de posibilitatea contractării unor credite din partea instituțiilor financiare, fie comerciale, fie europene.
„Este, ca valoare, unul dintre cele mai mari bugete din istoria Consiliului Județean Maramureș. Însă nu suma contează, ci capacitatea reală de a-l implementa. Anul trecut s-a vorbit mult despre cel mai mare buget adoptat, dar din cele 770 de milioane de lei aprobate am reușit să atragem efectiv doar 178 de milioane. Așadar, nu vrem să mai facem anunțuri triumfaliste, ci să ne concentrăm pe ce putem face cu adevărat. Menirea noastră nu este să cheltuim bani pentru imagine ci să muncim, să deschidem șantiere și să răsplătim încrederea oamenilor prin rezultate concrete,” a declarat președintele Gabriel Zetea.
Șeful administrației județene a subliniat că în perioada următoare va prezenta public atât măsurile de eficientizare bugetară deja aplicate, cât și proiectele ambițioase planificate pentru 2025.
„Vom face reduceri în toate domeniile: cheltuieli cu paza, comasarea unor instituții, eventuale reduceri de personal acolo unde aparatul este supradimensionat. Nu este cazul aparatului propriu al Consiliului Județean, dar sunt instituții în care eficientizarea este obligatorie. Vom discuta despre reducerea sporurilor salariale, despre ajustarea bugetului de bunuri și servicii, dar și despre externalizarea serviciilor sociale din cadrul DGASPC, acolo unde statul nu mai face față costurilor. O treime din bugetul județului merge spre asistența socială, iar standardul de cost nu este actualizat. Sunt asociații care pot presta aceleași servicii mai eficient și cu cheltuieli mai mici din bugetul public,” a mai explicat președintele CJ Maramureș.
Preșeedintele Gabriel Zetea a adăugat că orice măsură de eficientizare va atrage reacții și presiuni, dar este esențial ca toți factorii decizionali să fie fermi și echilibrați.
„Dacă luăm decizia de a reduce risipa, trebuie să avem curajul de a merge până la capăt. Vom primi telefoane, vor exista nemulțumiri. Dar trebuie să aplicăm aceleași reguli pentru toți. Numai așa putem spera ca anul viitor să construim un buget mai sănătos decât cel de acum. Nu mai suntem în campanie electorală, iar administrația județeană nu trebuie să fie un instrument de imagine pentru o singură persoană, ci o instituție în slujba tuturor maramureșenilor,” a conchis președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș