„Jandarmeria Română 1850 – 2020”, expoziţie itinerantă la Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmaţiei

2 minute de citit
- Publicitate -
În 24 ianuarie, la Muzeul Maramureşan din Sighetu Marmației a avut loc vernisarea expoziției „Jandarmeria Română 1850 – 2020”.

Expoziția cuprinde piese de patrimoniu, distincții, brevete, documente, fotografii, elemente de echipament originale și replici, precum și imagini ce înfățișează jandarmi și militari din Trupele de Securitate.
De asemenea, în cadrul expoziției sunt prezentate distincții sau însemne militare ce aparțin colegilor noștri din cadrul Jandarmeriei Maramureş care au participat la misiuni de menţinere a păcii în Kosovo și Afganistan.
Muzeul Maramureșan este a nouăsprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în 2020, ulterior fiind itinerată la mai multe instituții muzeale din Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva, Craiova, Constanța și Tulcea.
Până în prezent, aproximativ 40.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria acestei arme.
Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Maramureșan și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Pintea Viteazul” Maramureș.
- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut