Biserica de lemn din Hărnicești (anul 1770) se restaurează

3 minute de citit
- Publicitate -

În ședința de Consiliu Județean din 17 august 2023, s-au alocat 60.000 de lei pentru Biserica de lemn ”Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Hărnicești, comuna Desești.

Restaurarea lăcașului de cult a fost dorința fostului preot, Ștefan Peter, trecut la Domnul în 9 mai 2023. Acesta și-a dorit enorm de tare ca lăcașul de cult să beneficieze de aceste lucrări necesare, dar a fost nevoie de trei ani ca finanțarea totală necesară să fie alocată în totalitate.

Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” din Hărnicești este amplasată pe o porțiune deluroasă a satului, pe malul stâng al râului Mara.

Data construirii bisericii din Hărnicești a fost, ca în multe alte cazuri, subiect de controversă. Părerile au fost împărțite, ridicarea edificiului fiind plasată fie în 1700, fie în 1728 sau în 1770 (Tit Bud, Marius Porumb). Datările dendrocronologice au scos la iveală faptul că lemnul bisericii a fost tăiat în iarna anului 1678-1679.
În anul 1893, s-au făcut intervenții masive asupra bisericii, adăugându-se un pronaos nou. În anul 1942, vechiul altar a fost refăcut, având aceeași lățime cu naosul (Alexandru Baboș). Conform Fișei tehnice întomite în anul 1962, în naos a fost așezată o grindă care trecea și peste boltă, fiind prinsă cu șuruburi de zid; această lucrarea se pare că a fost făcută în anul 1936.
Ultima modificare a structurii bisericii are loc între anii 1952-1953, când a fost desființată prispa de pe latura de sud și s-a ridicat o verandă în fața intrării, care inițial fusese poziționată pe latura de vest, unde se afla și intrarea în biserică. Facem mențiunea că ușa de intrare în biserică, inițial aflată pe latura de vest, din anul 1911 se află pe latura de sud. Vechea de ușă de intrare desparte astăzi pronaosul de naos.
În anul 1972, Muzeul Județean Maramureș a executat lucrări de restaurare a bisericii.
În 1998, în cadrul unui program național de cercetare-restaurare a bisericior de lemn-monument istoric, s-au făcut intervenții asupra construcției, intervenție de protecție biologică a lemnului.

Consilierii au aprobat repartizarea sumelor aferente programului de finanțare privind ”Protecția monumentelor istorice de pe raza administrativ-teritorială a județului Maramureș”- program pilot la nivelul județului Maramureş, pentru lucrări de restaurare a acoperișului.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut