„Școala de vară” de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet a devenit un reper în cultivarea memoriei istorice și a conștiinței civice în rândul tinerelor generații.
Într-o postare cu titlul „Întâlnire, bucurie și respect!”, prof. dr. Ioan Dorel Todea descrie atmosfera profundă a întâlnirii cu personalități marcante ale culturii române, printre care Ana Blandiana, fondatoarea Memorialului și președinta Fundației „Academia Civică”, jurnalistul și eseistul Cristian Pătrășconiu, precum și Ioana Boca, directoarea executivă a fundației. Alături de aceștia, participanții la Școala de vară, elevi, studenți și cadre didactice, au creat un spațiu de dialog între generații, valori și istorie.
„Sala fremăta de ecouri tăcute. Pe pereți, literele negre desenau conștiința unui neam care și-a scris istoria nu doar cu sânge, ci și cu speranță: „Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă a memoriei, memoria singură poate fi o formă de justiţie.”(Ana Blandiana). Sigla Fundației „Academia Civică” veghează ca un semn a memoriei colective, iar zidurile par să păstreze ecourile unor mărturii, rostite și nerostite – sau poate a unei aduceri-aminte.
Mesajul profesorului Todea este, astfel, nu doar o cronică a unei întâlniri, ci și un apel discret la responsabilitate, memorie și solidaritate în fața uitării.
MaramuresOnline.ro