Informații pentru cei ce călătoresc în străinătate

2 minute de citit
- Publicitate -

Direcţia Generală de Paşapoarte a transmis informaţii având în vedere creşterea semnificativă a numărului celor care călătoresc în străinătate în perioada estivală.

Cetăţenii români minori cu vârsta mai mică de 14 ani pot călători în străinătate doar cu paşaportul simplu electronic/paşaportul simplu temporar, transmite Direcţia de Paşapoarte într-un comunicat.

Minorii cu vârsta mai mare de 14 ani pot călători cu documentele menţionate mai sus sau în baza cărţii de identitate în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care recunosc cartea de identitate ca document de călătorie. Cetăţenii români minori nu pot călători în străinătate în baza certificatului de naştere, subliniază sursa citată.

Părintele căruia i-a expirat cartea de identitate poate folosi paşaportul valabil ca document de identitate, în vederea depunerea cererii de eliberare a paşaportului simplu electronic/paşaportului simplu temporar pentru minor.

Având în vedere că reglementarea condiţiilor de intrare, şedere sau tranzit ale unei ţări reprezintă un drept al statului în cauză, DGP recomandă cetăţenilor români să se informeze accesând site-ul Ministerului Afacerilor Externe, www.mae.ro, secţiunea Condiţii de călătorie.

Persoanele care îşi schimbă numele de familie prin căsătorie nu mai pot folosi documentul de călătorie, dacă au intervenit modificări privind datele de identificare ale acestora. În acest context, pentru efectuarea unei călătorii în străinătate, persoanele respective trebuie să obţină un document de călătorie pe numele schimbat prin căsătorie.

„Astfel, pentru obţinerea unui paşaport pe numele dobândit prin căsătorie este necesar, pe lângă paşaportul anterior, şi documentul care face dovada achitării contravalorii noului paşaport, să fie prezentată cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie, pe noul nume obţinut după căsătorie, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoţită de certificatul de naştere, în original”, informează sursa citată.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut