Informare de presă privind exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei speciale

20 minute de citit
- Publicitate -

Biroul Electoral Central pentru Președintelui României din anul 2025 a adoptat Decizia 10D/2025 privind exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Președintele României din anul 2025

Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizată în țară, denumit în continuare alegător netransportabil poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoțită de fie de adeverința medicală eliberată de medicul de familie al alegătorului, fie de copia oricărui act medical sau oficial din care rezultă situația care atrage imposibilitatea deplasării la sediul secției, respectiv boala ori starea de invaliditate; din conținutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilității alegătorului de a se autodeplasa la sediul secției de votare de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma ”persoană netransportabilă”.

Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Cererea pentru exprimarea opțiunii electorale prin intermediul urnei speciale, însoțite de documentele prevăzute mai sus, se depune secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, denumită în continuare echipa, în preziua votării, între orele 18.00 şi 20.00. Pentru a primi cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor asigura prezența la sediul secției de votare, în preziua votării, între orele 18.00 şi 20.00.

Cererea de vot pentru a vota prin intermediul urnei speciale și documentele prevăzute mai sus, poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane. Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil, (conform mențiunilor din actul de identitate) adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Cererea de vot pentru a vota prin intermediul urnei speciale și documentele prevăzute mai sus, poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane. Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale trebuie să fie datată și semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială și cuprinde în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil, (conform mențiunilor din actul de identitate) adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Prin excepție cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale și documentele aferente pot fi depuse, prin intermediul oricărei persoane, la biroul electoral județean, cel mai târziu până la data de 16.05.2025, ora 17.00, fizic sau prin mijloace electronice. Cererile și documentele primite de biroul electoral județean sunt imprimate și transmise prin grija președintelui biroului electoral județean cu sprijinul primarului, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18.00-20.00, biroului electoral al secției de votare la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale.

În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege sau se constată că documentele depuse de către acesta sau în numele acestuia sunt incomplete, acesta este înștiințat, de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean sau al biroului electoral al secției de votare, după caz.

Alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare, își pot exercita dreptul la vot, prin intermediul urnei speciale, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor prezentei decizii. În această situație, cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale va fi însoțită de o adeverință emisă de angajator din care rezultă că, în ziua alegerilor, alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul orar 7.00-21.00. Nu este obligatorie ștampilarea adeverinței de către angajator.

Alegătorii internați într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea așezăminte sociale publice sau private, precum și aparținătorii acestora sau aparținătorii persoanelor fără drept de vot internați într-o asemenea unitate, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale. Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale de către acești alegători trebuie să fie datate și semnate olograf și vor cuprinde în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate al fiecărui alegător, precum şi adresa imobilului la care se solicită deplasarea echipei. Cererile pot fi depuse cel mai târziu, în preziua, votării, până la ora 12.00, la biroul electoral județean, prin intermediul oricărei persoane, fizic sau prin mijloace electronice.

În cazul în care biroul electoral județean constată că de la o unitate sanitară publică sau privată, de la cămin pentru persoane vârstnice ori de la un alt așezământ social public sau privat au fost recepționate mai mult de 50 de cereri de a vota prin intermediul urnei speciale, respectivul birou electoral, stabilește, de îndată, prin decizie, repartizarea cererilor de vot la mai multe birouri electorale ale secțiilor de votare din proximitatea imobilului la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale. Prin respectiva decizie, numărul de cereri repartizate la secția de votare va fi stabilit luând în considerare particularitățile geografice și de logistică electorală ale județului, urmând a repartiza la o secție de votare, de regulă, cel mult 100 de cereri.

Cererile și documentele primite și gestionate de la biroul electoral județean sunt imprimate și transmise prin grija președintelui biroului electoral județean cu sprijinul primarului, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18.00-20.00, biroului electoral al secției de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale sau birourilor electorale ale secțiilor de votare prevăzute în decizia biroului electoral județean.

În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege sau se constată că documentele depuse de către acesta sau în numele acestuia sunt incomplete, acesta este înștiințat, de îndată, prin grija președintelui biroului electoral județean sau al biroului electoral al secției de votare la care a fost depusă cererea, după caz.

Conducătorii unităților aduc la cunoștința alegătorilor internați/cazați în unitățile respective și aparținătorilor acestora sau aparținătorilor persoanelor fără drept de vot internate într-o asemenea unitate, cu suficient timp înainte de preziua votării, de faptul că pot vota prin intermediul urnei speciale în condițiile legii. Conducătorii unităților asigură alegătorii netransportabili plasați în responsabilitatea acestora să întocmească cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, să realizeze copii ale oricărui act din care rezultă situația de fapt care califică alegătorul drept alegător netransportabil și să depună documentele fizic sau prin e-mail la biroul electoral județean.

În cazul aparținătorilor alegătorilor sau aparținătorilor persoanelor fără drept de vot internate într-o asemenea unitate, cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, vor fi însoțite de o adeverință eliberată de conducătorii unităților din care să reiasă imposibilitatea deplasării aparținătorului la sediul secției de votare cauzată de necesitatea asistării unei persoane internate/cazate într-o asemenea unitate.

În vederea soluționării cererilor pentru a vota prin intermediul urnei speciale, președintele biroului electoral județean sau al biroului electoral al secției de votare, după caz, va putea să întreprindă și alte verificări, apelând la orice mijloace de informare, urmând ca aceste informații să fie valorificate în limitele competențelor legale.

Persoanele deținute în baza unui mandat de reținere/arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate , dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale, potrivit procedurii prevăzute în prezenta decizie.

Cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale se fac înscris de către persoanele menționate mai sus și se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere, sau la o persoană desemnată în acest sens, cel mai târziu în preziua votării, ora 9.00.

Cererea pentru a vota prin intermediul urnei speciale trebuie să fie datată și semnată olograf și va cuprinde numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal, domiciliul, seria și numărul actului de identitate, precum și adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei.
Directorul penitenciarului sau al locului de deținere sau persoana desemnată în acest sens, asigură depunerea cererilor întocmite cel mai târziu în preziua votării, ora 13.00, la biroul electoral județean, fizic sau prin mijloace electronice.

În soluționarea cererilor pentru a vota prin intermediul urnei speciale, președintele biroului electoral județean va putea să întreprindă și alte verificări, apelând la orice mijloace de informare.

În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este înștiințat, de îndată, prin grija președintelui biroului electoral la care a fost depusă cererea, cu sprijinul directorului de penitenciar sau al locului de deținere.

În cazul în care biroul electoral județean constată că de la un penitenciar sau loc de deținere au fost recepționate mai mult de 50 de cereri de a vota prin intermediul urnei speciale, respectivul birou electoral, stabilește, de îndată, prin decizie, repartizarea cererilor de vot la mai multe birouri electorale ale secțiilor de votare din proximitatea imobilului la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale. Prin respectiva decizie, numărul de cereri repartizate la secția de votare va fi stabilit luând în considerare particularitățile geografice și de logistică electorală ale județului, urmând a repartiza la o secție de votare, de regulă, cel mult 100 de cereri.

Cererile și documentele primite și gestionate de la biroul electoral județean sunt imprimate și transmise prin grija președintelui biroului electoral județean cu sprijinul primarului, cel mai târziu în preziua votării, între orele 18.00-20.00, biroului electoral al secției de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale sau birourilor electorale ale secțiilor de votare prevăzute în decizia biroului electoral județean.

În cazul persoanelor reținute/arestate după expirarea termenelor prevăzute în decizia Biroului Electoral Central, pot depune cereri prin intermediul urnei speciale și în ziua votării, la secția de votare la care este arondată adresa imobilului unde este organizat locul de deținere, cu sprijinul conducătorului acestuia.

Persoanele aflate în arest la domiciliu își exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în condițiile în care depun o cerere în acest sens, cel mai târziu în preziua votării între orele 18.00-20.00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.
Cererea pentru exercitarea dreptului de vot va conține și numărul de telefon și va fi însoțită de copia minutei/hotărârii judecătorești în baza căreia s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

Preşedintele biroului electoral al secției de votare analizează cererile pentru a vota prin intermediul urnei speciale, iar în cazul în care acestea îndeplinesc condițiile prevăzute de lege asigură înscrierea datelor de identificare ale alegătorilor prevăzuți la art. 1 alin. (1), art. 2, art. 3 alin. (1), art. 5 alin. (1) și art. 6 alin. (1) în extrasul din listele electorale permanentă și suplimentară existente la secția respectivă, pe care îl va semna și parafa cu ștampila de control a secției de votare.‼Componența echipei formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral al
secției de votare în vederea deplasării cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea, se stabilește de către preşedintele biroului electoral al secției de votare. Preşedintele biroului electoral al secției de votare nu poate face parte din echipă.

În vederea exercitării dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare au obligația de a dispune măsurile impuse de prevederile art. 9 alin. (5), art. 43 alin. (3), art. 45, art. 45^1 și art. 44 alin. (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Codurile numerice personale ale alegătorilor care au formulat cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale sunt preînregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, urmând a fi înregistrate definitiv la întoarcerea în localul de vot a echipei pe baza semnăturilor din extrasul din listele electorale. În ziua votării, înainte ca echipa să se deplaseze la locul unde se află alegătorul, preşedintele biroului electoral al secției de votare solicită operatorului să verifice dacă persoanele respective și-au mai exercitat dreptul de vot în aceeaşi zi.

În ziua votării, recomandabil până la ora 11.00, echipa va iniția deplasarea la imobilele unde se află alegătorii înscriși în extrasul din listele electorale, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarele materiale necesare exercitării dreptului de vot:

  •  urna specială, sigilată cu ștampila de control a secției de votare;
  • extrasul din listele electorale care cuprinde toate datele de identificare ale persoanelor ce urmează a vota prin intermediul urnei speciale;
  • o tușieră;
  • o ștampilă cu mențiunea „VOTAT”;
  • cel puțin un pix, cu pastă de culoare albastră;
  • buletine de vot, pe care este aplicată ștampila de control a secției de votare și timbre
  • autocolante, în număr necesar corespunzător extrasului din listele electorale.

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), art. 2, art. 3 alin. (1), art. 5 alin. (1) și art. 6 alin. (1) pot vota numai în baza unui act de identitate. Directorul penitenciarului sau al locului de detenție, după caz, îi eliberează alegătorului numai pentru exercitarea dreptului de vot actul de identitate aflat in dosarul individual.

Membrii echipei înmânează alegătorului buletinele de vot și ștampila cu mențiunea „VOTAT” numai după ce acesta a prezentat actul de identitate valabil și a semnat extrasul din listele electorale în dreptul datelor privind identitatea sa. Dispozițiile art. 44 alin. (8) și (10) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător.

Accesul cu urna specială în unitățile prevăzute la art. 3 alin. (1) se va face conform normelor de protecție sanitară aplicabile acestora.
În ziua votării, directorul penitenciarului sau al locului de deținere, după caz, permite accesul echipei formate pentru votul prin intermediul urnei speciale, în spațiul anume amenajat pentru votare, care trebuie să beneficieze de dotări minime pentru asigurarea secretului votului și fluiditatea procedurii de vot.

Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare vor dispune măsurile necesare, astfel încât la ora încheierii votării, respectiv ora 21.00, urna specială să se afle în localul de vot. Înregistrarea definitivă în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, pe baza semnăturilor din extrasul din listele electorale, se realizează de îndată ce s-a întors echipa. Se recomandă organizarea deplasării astfel încât echipa să revină in timp util pentru ca înregistrarea definitivă în respectivul sistem informatic să fie realizată până la ora 21.00.

Este interzisă deplasarea echipei la alte adrese decât cele prevăzute în extrasul de pe listele electorale întocmit de preşedintele biroului electoral al secției de votare. Echipa nu poate primi noi cereri pentru a vota prin intermediul urnei speciale, nu poate modifica sau completa datele înscrise de preşedintele biroului electoral al secției de votare în extrasul de pe listele electorale și nu va permite exercitarea dreptului de vot persoanelor care nu au fost preînregistrate și verificate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Birourile electorale județene vor lua măsuri, prin decizie, în vederea redistribuirii de buletine de vot către birourile electorale ale secțiilor de votare care nu dispun de suficiente buletine de vot, pentru a asigura exercitarea dreptului de vot de către alegătorii prezenți la secția de votare sau care au solicitat urna specială

- Publicitate -
Share this Article
Leave a comment
Sari la conținut