Incursiune în universul artistic al lui Dorel Petrehuș la Colonia Pictorilor

2 minute de citit
- Publicitate -
Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor organizează în perioada 05 – 30 martie 2024, expoziţia personală „CINE SUNTEM? / AM FOST ODATĂ!” cu picturi ce depășesc spațiul clasic al pânzei prin materiale neconvenționale, semnate de artistul Dorel PETREHUŞ.
Dorel Petrehuș descinde din ținutul Maramureșului cu o viziune proaspătă și extrem de personală asupra realității. Toate pânzele prezintă o ipostază antropocentristă fermă, iar ineditul acestei viziuni stă în modul în care statura umană se decriptează în câmpul vizual și sufletesc al „cititorului” de imagine.
Lumea lui Dorel Petrehuș, ca și oamenii, este etern bandajată în fâșii distincte de culoare, prin care evanescența liniilor este înlocuită printr-o inconsistență aproape dureroasă. Corpurile se descarnează lent și devin abia niște siluete eterice, astfel încât drama adevărată a naturii umane se desfășoară înăuntrul bandajelor ce par a fi, de fapt, o crustă a existenței reale. Ele sunt întoarse apoi, cu nonșalanță, dând senzația de amețeală, de rotire brutală.
Acolo unde se încearcă peisajul, artistul cade tot în plasa obsesiei sale – omul – fiindcă, de fiecare dată, el, peisajul, se lasă obturat fără voia lui de măreția trupului omenesc, ghicit undeva, în fundal. Dorel Petrehuș câștigă astfel un pariu complicat, atât cu culoarea, cât și cu problematica esențială a naturii omenești: drama interioară.~ din scrierile lui Florin Toma (Cotidianul 1991).
Vernisajul expoziţiei va avea loc marți, 05 martie 2024, de la ora 18:00, la Centrul de Artă Contemporană Colonia Pictorilor Baia Mare.
Evenimentul va fi curatoriat de criticul și istoricul de artă, dr. Tiberiu Alexa.
Dorel Petrehuș, născut în  pe 19 februarie 1957 la Dumbrava – Târgu Lăpuș , este un pictor și muzeograf român, Membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția pictură – Filiala Baia Mare.

A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, secția pictură, promoția 1982.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut