Încrederea face mai mult decât inteligența

3 minute de citit
- Publicitate -

Frica este cel mai mare dușman al omului, iar încrederea acea scânteie divină care te ajută să treci prin ea. Copiii știu asta cel mai bine, instinctiv și se dezvolta atât de repede în primii lor ani de viață.

Dacă au părinți suficient de curajoși pot uimi la orice vârstă, demonstrând că sunt cei mai buni profesori de îndeplinit vise.

O astfel de lecție de curaj mi-a fost predată și mie în urmă cu câțiva ani, când fiica mea, la șase ani și jumătate a zis așa „De azi merg singură la școală, sau nu mai merg deloc.” Am încremenit de frică, dar am lăsat-o pentru că îi făcusesem o promisiune.

A fost una dintre cele mai dificile probe pe care le-am trecut vreodată. Din umbră, i-au urmărit parcursul și am observat cât de atentă, de sigură și încrezătoare devenea cu fiecare pas. Nu părea să se concentreze pe pericole, așa cum făceam eu, ci pe îndeplinirea visul ei – de a intra pe poarta școlii.

Curajul ei a fost o mare victorie, gravată în suflet, în minte și pe chip. Am întrebat-o cum s-a descurcat, cum s-a simțit. Mi-a răspuns cu o propoziție scurtă, pe care nici în ziua de azi nu știu de unde a scos-o: „Încrederea face mai mult decât inteligența”. Și m-a lăsat să filozofez singură. Ea avea chef de joacă.

Au trecut cinci ani de când mă las și eu ghidată de această înțelepciune, care pare să îmi aducă tot mai multă cunoaștere și deschidere fată de viață. Este magic să poți, ca adult, să ai curiozitatea, curajul și determinarea unui copil. Aduce împlinire și bucurie.

Ceea ce nu ne-a dat nouă Dumnezeu ca dar, a pus chiar în apropierea noastră, la o admirare distanță. Talentul poate este la un prieten care să ne inspire, curajul la un copil care să ne ajute, dreptatea la un trecător de pe stradă, noblețea la un frate, iubirea la un părinte și așa mai departe. Trebuie doar să le vedem.

Cu toții suntem binecuvântați cu astfel de oameni care ne arată valorile din noi, pe calea admirației spre ei. Se spune că doar ceea ce poți vedea la altul se găsește și în interiorul tău, altfel nu ai putea-o recunoaște. Iar acolo unde se îndreaptă atenția sălășluiește energia vitală.
Cu toții avem de hrănit doi lupi. Unul alb și unul negru.

Depinde de noi pe care îl alegem.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut