Încondeierea ouălor, un străvechi obicei pascal păstrat cu sfințenie în tradiţia maramureşeană

2 minute de citit
- Publicitate -
În tradiția românească, încondeierea ouălor este un străvechi obicei pascal, specific culturii noastre și păstrat cu sfințenie de-a lungul timpului. Oul roșu este purtător de semnificații profunde, care reprezintă biruința Învierii asupra Morții, a Binelui asupra Răului.
În Țara Lăpușului, în sate precum Cupșeni, Ungureni, Rogoz, Groșii Țibleșului, acest obicei este păstrat și în zilele noastre.
Oul roșu, care simbolizează sămânța vieții, este vopsit și împistrit în Săptămâna Mare, în zilele de joi și sâmbătă, fiind împodobit cu motive ancestrale, simboluri precum soarele, crucea, luna, modele din natură, reprezentând plante, animale obiecte sau chiar modele de țesături populare, purtătoare de semne sacre.
În folclorul românesc există mai multe legende care povestesc care este motivul pentru care ouăle se vopsesc preponderent cu culoarea roșie. Se spune că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat un coș cu ouă sub cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele Mântuitorului, care picura din răni.
„În Maramureș, în Lăpuș – Țara lui Pintea, am regăsit păstrată și astăzi cu sfințenie această practică de încondeiere a ouălor. Cadrele didactice din Școala Gimnazială Cupșeni se îngrijesc ca aceste tradiții să fie perpetuate de viitoarele generații.
În aceste activități dincolo de frumusețea momentului, se creează un cadru unitar, de aducere aminte, un moment de împletire a trecutului cu prezentul și de croire a viitorului.
Bucuria s-a regăsit pe chipurile tuturor celor prezenți, iar satisfacția zilei a fost pe măsura străduinței. Cu ajutorul fiecăruia, Maramureșul reușește să păstreze acest tezaur sacru în lada de zestre a Poporului Român”, arată reprezentanţi ai Organizaţiei de Management al Desţinatiei Maramureş şi ai Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș.
Sărbători cu pace, sănătate și lumină tuturor!
Foto: Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut