Cerul municipiului Baia Mare a oferit astăzi un spectacol de culori impresionant, la apariţia unui curcubeu strălucitor după o ploaie de vară. Fenomenul natural a fost vizibil în jurul orei 19:00 și a durat câteva minute, timp suficient pentru ca băimărenii să surprindă momentul cu telefoanele mobile și să posteze imaginile pe rețelele de socializare.
Curcubeul a fost descris nu doar ca un fenomen natural spectaculos, ci și ca un semn cu profunde conotații spirituale despre care Preotul Adrian Dobreanu de la Biserica Ortodoxă din Săcălăşeni spune că înainte de toate, curcubeul este de origine divină.
„Curcubeul reprezintă semnul împăcării omului cu Creatorul, așa cum îi spune lui Noe, și ne aduce aminte de faptul că Dumnezeu este drept și bun, și Își iubește făptura–omul, pe care a creat-o după chipul și asemănarea Sa: „Pun curcubeul Meu în nori, ca să fie semn al legământului dintre Mine şi pământ”.
Cuvântul „curcubeu” apare de opt ori în Sfânta Scriptură. El unește cerul cu pământul, este „pod al Duhului Sfânt” și este un simbol al slavei lui Dumnezeu, al iertării omului ca urmare a săvârșirii unor păcate.
Dumnezeu ne poate certa cu multă ploaie, cu grindină, dar, la fel de bine, ne poate binecuvânta la timp potrivit, cu ploaie lină și răcoroasă. Ascultând vorbele de odinioară ale bătrânilor, ei spun că Dumnezeu ne „bate cu gheață” atunci când lucrăm în sărbători și nu cinstim așa cum trebuie ziua duminicii, prin participarea Liturghie. Dar, după acest vuiet al naturii, apare de fiecare dată curcubeul.
Desigur, se mai pot face multe analogii și interpretări ale curcubeului, ale culorilor acestuia, dar, înainte de toate, curcubeul este de origine divină; faptul că unele mișcări și grupări progresiste actuale și l-au însușit în mod tendențios, asta nu înseamnă că le și aparține de drept, pentru că, înainte de toate, aparține lui Dumnezeu. Depinde cum privim lucrurile și dacă dorim să știm ca să descifrăm mesajul lui Dumnezeu…”, spune Pr. Adrian Dobreanu.