În martie, România trece la ora de vară

2 minute de citit
- Publicitate -

În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Vestea bună este că smartphone-urile și computerele vor modifica automat trecerea la ora de vară.

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin, încă din secolul al XVIII-lea. Această schimbare îi poate deruta pe mulți. Aceste modificări aduc de obicei un disconfort fizic și mental. Multe persoane pot avea probleme în a adormi sau au insomnii, iar mulți se simt irascibili. Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară și de dureri de cap. În acest moment, 70 de țări au acest sistem, iar UE a adoptat schimbarea orei în 1980.

În plus, așa cum se știe, în 2019, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei. Propunerea a fost susţinută în primul rând de Germania.

Parlamentul European a votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021 și fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne (ora standard sau ora de vară) dar, de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

În Franța, peste 59% din oameni au votat pentru a păstra ora de vară.

Pandemia a blocat totul

Fiecare stat membru UE trebuia să ia decizia înainte de 1 aprilie 2020, dar din cauza pandemiei Covid-19, schimbarea orei a fost amânată.

Pentru ca problema schimbării orei să fie, în sfârșit, tranșată, toate țările UE trebuie să-și armonizeze alegerea orei legale, pentru a evita diferențele de oră prea restrictive. Unele țări din sudul Europei nu sunt de acord să pună capăt schimbării de oră.

- Publicitate -
TAGGED:
Share this Article
Sari la conținut