În data de 28 iunie se face pomenirea mutării moaștelor Sfinților Chir și Ioan de la Canopus (actualul Abukir, Egipt) la Manutin.
Au trăit în timpul împăratului persecutor Dioclețian (secolul al 4-lea). Chir era din cetatea Alexandriei, iar Ioan din cetatea Edesei. Sunt numiți „doctori fără de arginți”, deoarece îi îngrijeau pe cei bolnavi fără să ceară vreo răsplată în schimbul serviciilor medicale.
Aducerea moaștelor sfintelor moaște a fost săvârșită în urma minunii arătării unui înger sfântului Chiril al Alexandriei, care cerea în rugăciune, alungarea unor demoni din cetatea Manutin, lucru care s-a și întâmplat după aducerea acestora.
Acești Sfinți sunt serbați de două ori în calendarul ortodox: pe datata de 31 ianuarie când se face pomenirea martiriului lor și pe data de 28 iunie când a avut loc mutarea sfintelor moaște. După strămutarea acestora în anul 414, mulți locuitori ai cetății egiptene s-au vindecat de boli grele prin rugăciunile înălțate lângă racla sfinților doctori fără arginți, botezându-se apoi și devenind creștini.
În Biserica Ortodoxă Sfinții Chir și Ioan se numără printre sfinții care sunt pomeniți în timpul Proscomidiei din timpul Sfintei Liturghii.