În 7 ianuarie se împlinesc 107 ani de la semnarea Declaraţiei de război împotriva Austro-Ungariei.
Declaraţia a fost semnată în 7 ianuarie 1917 de către „Comitetul Național al românilor emigranți din Austro-Ungaria” alcătuit din 12 membri şi creat la Iaşi, avându-i în frunte pe Vasile Lucaciu și pe Octavian Goga, potrivit portalcj.ro. Perioada de neutralitate a României s-a încheiat pe 14/27 august 1916. Statul român a declarat război Austro-Ungariei. Marșul triumfal al Armatei Române în Transilvania și primele zile ale războiului i-au trezit la viață pe românii transilvăneni.
Armata Română a fost primită ca una eliberatoare, dar după perioada de înaintare și triumf, odată cu venirea trupelor germane, victoriile s-au transformat în înfrângeri. Solidaritatea cu armata română a născut represalii ale autorităților austro-ungare.
Câteva mii de români au fost deportați în interiorul Ungariei. Iar între 400 și 500 de persoane au fost internate în lagăre din Ungaria și din Transilvania. Aceștia au fost în principal membrii marcanți ai intelectualității române: avocați, preoți, profesori.
Un nou val de arestări și internări în lagăre a survenit după retragerea armatei române din Transilvania. Mulți români ardeleni s-au refugiat în România. Asta pentru a scăpa de represaliile autorităților austro-ungare și de recrutarea forțată a bărbaților între 42 și 60 de ani pentru munca în mine de cărbuni, fabrici de armament, agricultură.
Românii transilvăneni refugiați la Iași au înființat, în ianuarie 1917, un Comitet Național al Românilor Emigrați din Austro-Ungaria, la inițiativa lui Octavian Goga și Vasile Lucaciu, declarând război monarhiei austro-ungare.
Vasile Lucaciu și Vasile Stoica au plecat în SUA, cu ajutorul Guvernului român de la Iași, pentru a face cunoscute problemele românilor din Transilvania.
Autonomia popoarelor din Austro-Ungaria era susținută de diplomația americană și de către președintele Woodrow Wilson în „Cele 14 puncte” ale sale. Dar reprezentanții ardelenilor în SUA au promovat independența Transilvaniei și apoi unirea cu Regatul Român.