În 30 august este prăznuit Sfântul Alexandru, cunoscut drept “Protectorul Omenirii”

3 minute de citit
- Publicitate -

Potrivit calendarului ortodox, pe 30 august este prăznuit Sfântul Alexandru, care e cunoscut drept “Protectorul Omenirii”. Este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, care a apărat credința creștină de-a lungul vieții.

Sfântul Alexandru a fost protopop și horepiscop în perioada Sfântului Mitrofan, întâiul Patriarh al Constantinopolului.

Atunci când întâiul Sinod din toată lumea, al Sfinților Părinți, s-a adunat în Niceea, Patriarhul Mitrofan nu a putut merge la sobor din cauza bătrâneții și a faptului că era slăbit, așa că l-a trimis pe Alexandru, apărător al dreptei credinţe.

În timp ce ședea în sobor în locul patriarhului, s-a luptat foarte mult pentru dreapta credință mpotriva răucredinciosului Arie. După Sinod, în timp ce Alexandru se întorcea din Niceea în Constantinopol, îngerul Domnului s-a arătat lui Mitrofan și i-a dat de știre că se va apropia sfârșitul.

După ce a devenit patriarh, Alexandru și-a continuat lupta împotriva ereziilor și a apărat credința ortodoxă. Avea 70 de ani atunci când a ajuns patriarh, însă a reușit să apere Biserica Ortodoxă și să mențină, în același timp, puritatea credinței.

A trăit o viață lungă, în care a avut numeroase realizări spirituale. S-a stins din viață la 98 de ani, în anul 337 și continuă să fie prăznuit și acum.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru

Deși este o sărbătoare cu cruce neagră, credincioșii respectă câteva tradiții și obiceiuri de Sfântul Alexandru. Aceștia nu ar trebui să-i vorbească de rău pe cei apropiați.

De altfel, în ziua de 30 august, e bine ca oamenii să facă pace cu cei cu car au avut diverse neînțelegeri și conflicte. În plus, credincioșii ar trebui să dea dovadă de mai multă milostenie față de cei bătuți de soartă.

Persoanele care poartă numele Sfântului Alexandru, inclusiv derivate ale acestuia, sunt considerate puternice, curajoase și ambițioase, luptând cu toată puterea pentru ceea ce cred.

În anumite zone ale țării, vârstnicii prepară bucate speciale, mai ales cele dulci. Femeile care se numesc Alexandra, Alexia sau Sanda nu ar trebui să muncească. Este bine ca acestea să evite inclusiv treburile casnice, precum spălatul sau călcatul.

- Publicitate -
Share this Article
Sari la conținut